Witam.
Zastanawiałem się nad tym, w jaki sposób zrobić obsługę wielu języków na stronie: przy pomocy plików, czy bazy danych.
Zdecydowałem się jednak na bazy danych (jeżeli to spory błąd, to proszę o sugestie, póki jestem na etapie projektowania), gdyż łatwiej będzie wyszukiwać słowa kluczowe i wprowadzać drobne poprawki. Zależy mi bardzo na optymalizacji i wydajności aplikacji, więc czasami trochę kombinuję.
Większość tłumaczeń to parę słów, niedługie wyrazy (do elementów nawigacji, nagłówków, opisu formularzy), zaś niekiedy są to tłumaczenia wielu zdać (np. artykuł). Do tych dwóch rzeczy zamierzam użyć dwóch tabel. Pierwsza z nich będzie zawierać słowa kluczowe (do których się odnoszę, aby pobrać tłumaczenie) i swoje tłumaczenie w paru językach, w ustawieniu CHAR(32). Druga tabela ma identyczną strukturę, ale tłumaczenia mają właściwości VARCHAR(1024).
Czy rozdzielanie tego na 2 tabele ma sens? Czy jeśli miałbym jedną tabelę (taką jak ta druga - na dłuższy tekst) to czy wpłynęłoby to jakkolwiek negatywnie na szybkość pobrania danych, albo na wagę tabeli (w porównaniu do 2 oddzielnych)?