Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Użycie zmiennych w prepare()
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
errror
Mam taki fragment:

$stmt = $db->prepare("SELECT sub FROM sub WHERE sub LIKE ? ORDER BY sub");

i to działa, ale jeśli zamienię na coś co powinno być ekwiwalentem:

$source = "sub";
$stmt = $db->prepare("SELECT " . $source . " FROM " . $source . " WHERE " . $source . " LIKE ? ORDER BY " . $source);

już nie działa (nie zwraca wartości).

Czy ktoś mógłby mi proszę z tym pomóc?
nospor
Jestes pewien, ze masz DOKLADNIE tak jak nam tu pokazales? Ze
$source = "sub";
znajduje sie bezposrenia przed PREPARE?
errror
Aha, już rozumiem. Prepare było w funkcji (dopiero zaczynam się tego uczyć). Dziękuję!
nospor
Przenosze na przedszkole. Tam tez zakladaj kolejne tematy.
A na przyszlosc zastosuj sie do tego tematu:

Temat: Jak poprawnie zada pytanie
To nie bedziesz bez sensu na forum latal...
errror
Dziękuję.
com
Skoro prepare to sie prosi o bind values poczytaj o tym wtedy taki problem jak ten zniknie z automatu :-D
nospor
@com cos ty ostatnio pleciesz trzy po trzy.... bind nie rozwiązuje problemu niezdefiniowanej zmiennej - to po pierwsze.
A po drugie: tutaj zmienna była wstawiana w 4 miejsca i zadne z nich nie dalo sie zastapic bindem
A po trzecie: tam gdzie mozna bylo, wlasnie zostalo uzyte bind.... "like ? " - nawet nie raczyles spojrzec na zapytanie :/
com
wyrzuciło by że nie istnieje, ale fakt zapomniałem że nie można w pdo tego tym ustawiać, mój błąd smile.gif
nospor
Cytat
wyrzuciło by że nie istnieje
MIalem juz nic nie pisac, ale nie moge patrzec jak ty nadal plecisz trzy po trzy.... tongue.gif

Nic by nie wyrzucilo na tę okazję. To nie brożka bind values, ze ktos uzywa zmiennej, która nie istnieje.
com
nie broszka ale jak nie ma co tam wstawić to sypnie błędem, ale to nie istotne już bo itak ja się pomyliłem bo nie można zbindować tego co autor wstawiał smile.gif nie przyjrzałem się dobrze temu tak jak napisałeś, było późno siedziałem na tel, zmęczenie smile.gif a to że wyrzuci to sprawdziłem tongue.gif że sypnie błędem z binda smile.gif

a i to był skrót myślowy z rozwiązaniem, chodziło mi własnie o sypniecie błędem w tym wypadku, a w wypadku autora dostaniemy po prostu false wink.gif
nospor
Cytat
a to że wyrzuci to sprawdziłem owszem nie powie zmienna nie istnieje ale sypnie błędem z binda
No wlasnie nie. Bind nie sypnie zadnym dodatkowym bledem... A skoro sprawdziles to wklej mi prosze dokladnie jakim bledem sypnął smile.gif
prz3kus
Cytat(nospor @ 3.07.2015, 08:33:53 ) *
No wlasnie nie. Bind nie sypnie zadnym dodatkowym bledem... A skoro sprawdziles to wklej mi prosze dokladnie jakim bledem sypnął smile.gif

Ja jak się z żoną bindowałem to mi dwa błędy wyskoczyły tongue.gif (taki piątkowy rozluźniacz ^^)
nospor
Az boje sie pomyslec co nazwales błędami....
com
dobra nie błędem noticem
Cytat
Notice: Undefined variable: sub in
bład to widzę miałem z czego innego smile.gif
taki:
Cytat
Warning: PDOStatement::execute(): SQLSTATE[HY093]: Invalid parameter number: number of bound variables does not match number of tokens in
co mnie zmyliło smile.gif
nospor
No właśnie smile.gif
com
dobrze że czuwasz biggrin.gif
nospor
No ba.... wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.