Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]Polskie nazwy column w tabicach baz danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MESSIAH :)
Czy jest taka możliwość aby nazwy kolumn w tablicach zawierały polskie znaki non ASCII?
Gdy próbuje użyć takich nazw wtedy wyskakuje błąd 1064.
nospor
Po grzyba ci tam polskie znaki??
Cytat(nospor @ 8.07.2015, 16:25:27 ) *
Po grzyba ci tam polskie znaki??

Trochę ułatwiło by mi to prace oraz utrudniło atak np z USA gdzie jest tylko latin. Chyba są w końcu jakieś zalety nadawania polskich nazw kolumn itp.
Pyton_000
nie, nie ma żadnych. to tylko utrudnia.
nospor
Cytat
Trochę ułatwiło by mi to prace oraz utrudniło atak np z USA gdzie jest tylko latin. Chyba są w końcu jakieś zalety nadawania polskich nazw kolumn itp.
Prosze cie.... tylko prosisz sie sam o klopoty z takim nastawieniem... tabele mają zawierac tylko standardowe znaki i koniec kropka. A przed atakami ma bronic poprawny skrypt a nie cuda na kiju.
Wyobraź sobie atakujesz serwer i otrzymałeś jakiś plik php i jest on po chińsku ile czasu Ci zajmie jego poprawne odczytanie? A jeśli będzie po ENG? ALe ok niech Ci będzie ja się nie znam ja tu tylko sprzątam smile.gif
KsaR
Cytat(MESSIAH :) @ 8.07.2015, 18:59:32 ) *
Wyobraź sobie atakujesz serwer i otrzymałeś jakiś plik php i jest on po chińsku ile czasu Ci zajmie jego poprawne odczytanie? A jeśli będzie po ENG? ALe ok niech Ci będzie ja się nie znam ja tu tylko sprzątam smile.gif

Zawsze mozna nazwac sobie zmienne na jakies inne nazwy w chwile jak np.

$zmienna1
$zmienna2

Przy takim odczytaniu.

Nawet jesli zajmie to dluzej analiza to tak czy inaczej nic nie utrudni.

Są odpowiednie programy dzieki ktorym mozesz "na prawdę" zakodowac kod..

A nie lamac podstawy lub i standardy tongue.gif.
Comandeer
A to kod PHP jest po chińsku? Poza tym - 20 sekund. Tyle trwa przeklejenie tego do Google Translate wink.gif

Można się babrać z polskimi znakami w nazwach - tylko po co? Angielskie nazewnictwo to de facto standard.
Ok. Skoro tak twierdzicie to nie ma co więcej kombinować.

Zna ktoś już rozwiązanie jak wywołać nazwę kolumny zawierającą w nazwie znaki non ASCII? Nazwałem kolumnę użytkownicy lecz nie mogę na niej operować:
  1. <?php
  2.  
  3.  
  4. $nazwaużytkownika = $_POST['nazwaużytkownika'];
  5. $hasło = $_POST['hasło'];
  6.  
  7. if ($nazwaużytkownika&&$hasło)
  8. {
  9. $połącz = mysql_connect("localhost","root","") or die(mysql_errno() . "Nie można połączyć z bazą danych");
  10. mysql_select_db("username") or die("Nie znalieziono bazy danych");
  11.  
  12. $zapytaj = mysql_query("SELECT * FROM users WHERE 'użytkownicy' = '".$nazwaużytkownika."' ");
  13.  
  14. if($zapytaj === FALSE) {
  15. die(mysql_error()); // TODO: better error handling
  16. }
  17.  
  18. $numerid = mysql_num_rows($zapytaj);
  19.  
  20. echo $numerid;
  21. } else {
  22. die('Proszę wpiasać nazwę użytkownika oraz hasło');
  23. }
  24. if ($numerid !=0) {
  25.  
  26. while($numerid = mysql_fetch_assoc($zapytaj))
  27. {
  28. $bdnazwaużytkownika = $numerid['użytkownicy'];
  29. $bdhasło = $numerid['has?o'];
  30. }
  31.  
  32. if($nazwaużytkownika==$bdnazwaużytkownika&&$hasło==$bdhasło)
  33. {
  34. echo "Jesteś w środku <a href='member.php'>Kliknij aby się zalogować</a>";
  35. $_SESSION['nazwaużytkownika'] = $bdnazwaużytkownika;
  36. }else
  37. echo "Złe hasło";
  38.  
  39.  
  40. } else {
  41. die("Nie ma takiego użytkownika");
  42. }

Po przesłaniu POSTem danych wyskakuje zawsze:
Cytat
Nie ma takiego użytkownika
Turson
Nie używaj polskich znaków ani w nazwach zmiennych ani nazwach indeksów tablicy ani tabelach/kolumnach bazy. To takie trudne?
Comandeer
A jak już chcesz wiedzieć: nazw kolumn nie otaczamy apostrofami, ale odwróconymi apostrofami - `. Apostrofy są dla stringów.
Ok wiem żeby nie używać i nie stosować tego. Chcę wiedzieć tylko czy jest to możliwe i jak tego dokonać?
Comandeer
Widzisz różnicę między 'użytkownicy' a `użytkownicy`?
Problem rozwiązany przy pomocy PDO.
com
a co za różnica czego byś użył problem był w tam gdzie podał go Commander smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.