Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]nie działająca funkcja update
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Fallenka
kto mi wytłumaczy dlaczego funkcja update nie chce mi działać?

1. if ($REQUEST_METHOD==POST){
  2. $sql6=mysql_query("UPDATE users SET company='$firma', phone='$tel', kontakt='$kontakt' WHERE user_id='$id'");
  3. $er6 = "<p>Dane zostały zmienione.<p>";
  4. }

połączenie z serwerem jest, ponieważ wyświetla zawartość bazy, po edycji tekstu i próbie zapisu strona się przeładuje i wyświetla to co na początku.
Comandeer
http://www.capaciouscore.pl/artykuly/podst...nych-zapytania/ → powinno wyświetlić błąd. BTW powinnaś przechodzić na PDO/mysqli, bo mysql już długo nie pociągnie.

Ciekawi mnie jeszcze ten fragment:
Kod
if ($REQUEST_METHOD==POST)

Raczej nie masz stałej POST i chcesz porównywać tę zmienną (pobrana rozumiem z $_SERVER['REQUEST_METHOD']?) ze stringiem 'POST'
Fallenka
trochę pogrzebałam w kodzie na zasadzie metody prób i błędów wiem że warunek if działa, przepuszcza dalej, dane z formularza są pobierane ale nie są zapisywane do bazy, jeśli dodaję na tym samym formularzu nowy wpis do bazy jest on dodawany więc zdecydowanie nie działa funkcja UPDATE sad.gif
nospor
Temat: Jak poprawnie zada pytanie
Masz tam napisane jak szybko i bezboleśnie zdiagnozować ten prosty problem. Zastosuj sie do podanych tam porad a uzyskasz niezbędne informacje.
Fallenka
wywaliło mi teraz błąd

You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MariaDB server version for the right syntax to use near ''nr'='3', 'ranga'='1', 'title'='tytul' at line 1
Comandeer
Nazw pól nie otacza się apostrofami, co najwyżej odwróconymi apostrofami (`)
Fallenka
udało mi się rozwiązać problem smile.gif jeśli dobrze zrozumiałam winny był edytor tekstu (notepad++) i kodowanie UTF-8 konkretnie BOM w tym kodowaniu.
Dziękuję wszystkim za pomoc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.