Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]plik .hosts - kiedy się przydaje
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wpaski
Mam taką nie jasność nie do końca rozumiem, kiedy mam ustawić w hostach adres... przykładowo ustawiam sobię wirtualny host w konfiguracji Apache na tojest.mojastrona.pl no i ona sobie będzie działać mi lokalnie, kiedy zaś muszę dodatkowo ustawić to w pliku .hosts? Innymi słowy nie do końca wiem co mi daje dodatkowo gdy dopiszę w pliku .hosts:

localhost tojest.mojastrona.pl
Turson
Wpis w .hosts wskazuje na jaki adres hosta wskazuje adres. Możesz zrobić virtualhost typu test.dupa
Wiadomo, że domena dupa nie istnieje więc jak i adres test.dupa faktycznie nie wskazuje na żadne IP. Żeby więc twój komputer wiedział na jaki adres kieruje test.dupa, dodaje się wpis. Inaczej będzie to po prostu "Błąd wczytywania strony"
Możesz nawet w .hosts dać wpis, że facebook.com ma kierować na 127.0.0.1
Wtedy bo wejściu w przeglądarce na facebook.com otworzy się 127.0.0.1
wpaski
ok rozumiem dzięki, tylko, że dlaczego działa mi np test.dupa.pl (wystarczy virtualhost) bez wpisu w .hosts a już test.dupa nie? Tzn wiem, że nie ma takiej domeny, ale interesuje mnie dlaczego tak się dzieje, na jakiej zasadzie to działa
Turson
Bo domena dupa.pl istnieje a test.dupa nie wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.