Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Najwięcej rekordów z MySQL w danym dniu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
d.stp
Witam, podpowie ktoś jak wyciągnąć info z tabeli mysql w którym dniu było najwięcej rekordów?
trueblue
  1. SELECT count(*) AS ilosc FROM tabela GROUP BY dzien ORDER BY ilosc DESC LIMIT 0,1
d.stp
Chcę wyciągnąć rekordową dniówkę sprzedaży produktów.

1. SELECT count(*) AS best_day FROM orders GROUP BY order_date ORDER BY best_day DESC LIMIT 0,1

W tabeli "orders" mam datę w formacie DATETIME. Co robię nie tak? pokazuje mi jakieś cyfry z kosmosu sad.gif
prz3kus
  1. SELECT count(*) AS best_day FROM orders GROUP BY DATE(order_date) ORDER BY best_day DESC
d.stp
Coś mi tu nie gra sad.gif

Próbuje wydobyć najlepszego użytkownika, który sprzedał najwięcej produktów i wyświetlić sumę jaką zarobił. Inaczej - rekordowa dniówka sumy sprzedaży.

1. SELECT SUM(order_amount) AS best_day FROM orders WHERE order_status = 1 GROUP BY DATE(order_date) ORDER BY best_day DESC
  2. "));

Takie coś pokaże mi rekordową dniówkę użytkownika, który najwięcej sprzedał czy to wyświetli mi rekordową dniówkę (zsumowaną) wszystkich użytkowników danego dnia?
Pyton_000
wszystkich
trueblue
To zapytanie wyświetli rekordową dniówkę (rekordową sumę zamówień, nie ilość zamówień).
Jeśli chcesz sumę per użytkownik, to musisz dodać jeszcze grupowanie po użytkowniku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.