Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML5]Suwak postępu w <audio> nie pozwala się przesuwać
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
NickOver
Cześć,
Mam problem z elementem <audio> na stronie.
Mianowicie nie mogę go "przesuwać" a jest to dla mnie wręcz niezbędna funkcjonalność.
Oto kod:
  1. <audio controls="controls" id="player">
  2. <source src="http://xxx.xxx.x.x/manager/prepare/date/<?php echo $this->date; ?>/id/<?php echo $this->filename; ?>" type="audio/mpeg">
  3. </audio>

Bardzo nie chcałbym używać flesha.
Z tego co patrzę na w3c u nich normalnie on działa. Dodam jeszcze że adres do którego kieruje to strona do "pobierania" tego pliku, ponieważ gdy daję po prostu plik .mp3 przeglądarka zwraca mi tylko bodajrze 302(found).
Macie jakieś pomysły co zrobić aby ten suwak działał?
Pozdrawiam
NickOver
Comandeer
A przypadkiem serwer po prostu tego nie "streamuje", przez co dostępny jest jedynie fragment pliku?
NickOver
Szczerze mówiąc nie wiem. Jak mogę to sprawdzić i zrobić aby odtwarzał całą mp3 a nie brał jako stream?
Comandeer
Jeśli to jest skrypt do pobierania to pewnie serwer zwraca tylko fragment pliku i ogranicza dodatkowo prędkość transferu. W tej chwili przychodzi mi do głowy jedynie uprzednie ściągnięcie tego pliku i odpalenie ze swojego serwera.
NickOver
Ale on jest na moim serwerze. Jednakże przy odwołaniu się bezpośrednio do niego zwraca mi tylko 302. Jednak jeśli już odwołam się do niego z pliku php jest bez problemu pobierany przez przeglądarke. Dlatego właśnie nie odwołuję się bezpośrednio do niego lecz do metody która go pobiera. Może musiał bym coś zmienić w konfigu serwera żeby zwracał mi 200 (lub jakikolwiek inny kod odpowiedzi który umożliwiał by przewinięcie go do wybranego fragmentu)? Jeśli to dobry trop to poproszę o odpowiedź co zmienić biggrin.gif

Jeszcze tak pomyślałem aby utwór przed odtworzeniem musiał się cały "ściągnąć" do jakiegoś cache przeglądarki. Wtedy (na moją logikę) odwoływał bym się do całego pliku a nie do streamu co umożliwiło by przewijanie. Tylko nie wiem za bardzo czy to będzie działać, a jeśli będzie o jak to wykonać.
Comandeer
A serwujesz ten plik z odpowiednim typem MIME?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.