Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Bootstrap dla frontendowca?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Volume
Witam
Tak sie zastanawiam, skoro bootstrap tak właściwie jest bardziej dedykowany backendowca, ktorzy nie chca sie bawic w stylowanie to czy mimo wszystko frontendowiec, moze z boostrapa stworzyc takze narzedzie przyspieszajace prace?

Chodzi o to, ze gdzie sie nie pojdzie wszyscy trabią, ze teraz jest bootstrap i angular wiec w koncu kodowanie stalo sie przyjemnoscia...

Wtedy nachodzi mnie myśl, że Ci ludzie, ktorzy tak to wychwalaja albo koduja sami dla siebie, albo ewentualnie sa grafikami i sami projektuja cały design strony.

Właściwie moje pytanie jest takie, jak to powinno wygladac w dobrze zorganizowanych ekipach? A może ktoś się wypowie jak to jest u niego? Np. jesli dostajecie grafike strony w PSD, to kodujecie mimo wszystko na sile w bootstrapie, czy moze sprawdzacie czy grafika oparta jest o siatki i komponenty bootstrapa i wtedy dopiero godzicie sie na kodowanie w tym frameworku? Jesli tak to wynikalo by z tego, ze bootsrap powinien zaczynac sie od pracy grafika...
sunpietro
Bootstrap nie jest narzędziem tylko dla backendowa. To jest narzędzie z którego może korzystać każda osoba tworząca strony internetowe.
Gdybyś chciał w swoim projekcie ładować cały framework Bootstrap, to bardzo możliwe że miałbyś zbyt dużo zbędnego kodu. Tak naprawdę w większości projektów korzysta się z niewielkiej części tego co oferuje Bootstrap.
Ja wychodzę z założenia, że dobór narzędzi zależy od projektu. Należy przeanalizować projekt i dopiero wtedy myśleć o tym, co może się przydać w projekcie. Innego wyjścia nie widzę. Ładowanie się w Bootstrapa mimo wszystko w każdy projekt, to nie jest dobre rozwiązanie.
Comandeer
Cytat
Chodzi o to, ze gdzie sie nie pojdzie wszyscy trabią, ze teraz jest bootstrap i angular wiec w koncu kodowanie stalo sie przyjemnoscia...

Cóż… więc chyba jestem jedynym webmasterem w Polsce, który Angulara uważa za źle skonstruowany framework z przeabstrahowaną architekturą, a Bootstrapa za najgorszy z frameworków CSS choćby ze względu na samą liczbę !important w kodzie wink.gif Dobrze, że nie dorzuciłeś do tego Reacta, bo bym już wgl na mega zrzędzę wyszedł.

Wszystko zależy od projektu. Jak sunpietro zauważył z BS-a najczęściej używa się kilku rzeczy (głównie grida i małych utility classes) i osobiście BS-a używałbym jako zbioru mixins do budowy własnych rozwiązań. Albo wgl przerzucił się na luźne zbiory małych komponentów.
PrinceOfPersia
Cytat
Cóż? więc chyba jestem jedynym webmasterem w Polsce, który Angulara uważa za źle skonstruowany framework z przeabstrahowaną architekturą, a Bootstrapa za najgorszy z frameworków CSS choćby ze względu na samą liczbę !important w kodzie

no to jest nas dwóch. Chociaż ja nie uważam się za webmastera. Za webdevelopera również nie. Jak dla mnie tworzenie stron internetowych zeszło totalnie na psy. Myślę o przebranżowieniu się na programistę aplikacji mobilnych czy coś. Cokolwiek co będzie bardziej ambitne.

Albo założę własny startup.

Cytat
Dobrze, że nie dorzuciłeś do tego Reacta, bo bym już wgl na mega zrzędzę wyszedł.

tutaj akurat się nie zgodzę, chociaż rozumiem niechęć. React jest dość heretyckim frameworkiem na pierwszy rzut oka (mieszanie HTML z JS), ale wbrew pozorom to wcale nie znaczy, że ma się tam mieszać logika z HTMLem. Ten JS pomieszany z HTMLem to i tak warstwa widoku. Używa się JSa jako systemu szablonów. Bo według promowanej przez nich architektury Flux i tak wszelka większa logika nie powinna się znajdować w widoku, a raczej na zewnątrz w domenowych storach.
https://facebook.github.io/flux/docs/overview.html

Chyba, że o co innego chodzi.
Comandeer
Mieszanie HTML z JS jeszcze się da przełknąć i React jako lib od widoku jest ok (chociaż web components IMO są lepsze). Chodzi mi o mieszanie do tego CSS z JS, co jest już IMO głupotą. Pisałem już o tym tutaj: Temat: Jaki framework biblioteka już wolę tradycyjny BEM

A co do Twojego hucznego "strony to przeszłość" polecam https://m.youtube.com/watch?v=CrcAPan028Y wink.gif
viking
Problemem największym bs jest zależność od jQuery. W tym zakresie mogli by poprawić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.