ghastblood
26.07.2015, 08:38:16
Witam,
mam problem Code Igniter jak wyświetlić klilka kontrolerów na jednej stronie
np:
góra strony kontroler menu
pod nim kontroler wyświetlający gdzie użytkownik jest na stronie
lewy panel menu kategorii kalendarza
prawy panel główny kontroler np news albo artykułu
DarkAbso
26.07.2015, 11:07:57
Jeśli dobrze kojarzę to w CI można wyświetlać kilka widoków, ale że tak zapytam poco w to angażować kilka kontrolerów?
ghastblood
26.07.2015, 11:24:29
a jak inaczej można to zrobić ? chciał bym żeby była możliwość zarządzania modułami z panelu admina a nie operować widokiem
Kilka kontrolerów to coś w rodzaju HMVC, a jak to mówią: jak chcesz zrobić coś jak HMVC to znaczy, że robisz to źle.
ghastblood
1.08.2015, 07:42:39
dalej nie wiem jak to się ma do ładowanie kliku kontrolerów na jednej stronie.
np :
mam kontroler news w który w metodzie index ładuje widok strony głównej z newsami
public function index()
{
$this->load->view('index');
}
Ładuje cały kontroler z newsami ale chciał bym po lewej stronie załadować menu generowane na podstawie danych z mysql np:. z kategoriami newsów albo menu z odnośnikami do innych kontrolerów.
wywołanie w widoku $this->load->view('menu'); wywala błąd "Unable to load the requested file: menu"
Kontroler jest jeden, Ty chcesz odebrać w nim dane z modelu i przekazać je do widoku. Modeli w Twoim przypadku będzie kilka, od menu, kategorii czy linków, a kontroler i widok jeden.
ghastblood
1.08.2015, 09:20:07
hmm, zaczynam rozumieć powoli rozumieć czy muszę zrobić MY_Controller.php(dziedzczy po CI_Controller) który będzie wywoływał layout/template w nim deklaruje modele które będą na stronie a głowy kontroler(dziedziczy po MY_Controller.php) ładuje wtedy do szablonu do $content.
Dobrze rozumiem ?
Tak, tylko nie wiem po co chcesz robić kontroler który będzie dziedziczył po MY_Controller.php. Przecież wszystko to co opisałeś robisz już wcześniej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.