Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][CI] kilka kontrolerów na jednej stronie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ghastblood
Witam,

mam problem Code Igniter jak wyświetlić klilka kontrolerów na jednej stronie

np:

góra strony kontroler menu
pod nim kontroler wyświetlający gdzie użytkownik jest na stronie
lewy panel menu kategorii kalendarza
prawy panel główny kontroler np news albo artykułu
DarkAbso
Jeśli dobrze kojarzę to w CI można wyświetlać kilka widoków, ale że tak zapytam poco w to angażować kilka kontrolerów?
ghastblood
a jak inaczej można to zrobić ? chciał bym żeby była możliwość zarządzania modułami z panelu admina a nie operować widokiem
nrm
Kilka kontrolerów to coś w rodzaju HMVC, a jak to mówią: jak chcesz zrobić coś jak HMVC to znaczy, że robisz to źle.
ghastblood
dalej nie wiem jak to się ma do ładowanie kliku kontrolerów na jednej stronie.
np :

mam kontroler news w który w metodzie index ładuje widok strony głównej z newsami

1.  
  2. public function index()
  3. {
  4. $this->load->view('index');
  5. }
  6.  

Ładuje cały kontroler z newsami ale chciał bym po lewej stronie załadować menu generowane na podstawie danych z mysql np:. z kategoriami newsów albo menu z odnośnikami do innych kontrolerów.

wywołanie w widoku $this->load->view('menu'); wywala błąd "Unable to load the requested file: menu"
!*!
Kontroler jest jeden, Ty chcesz odebrać w nim dane z modelu i przekazać je do widoku. Modeli w Twoim przypadku będzie kilka, od menu, kategorii czy linków, a kontroler i widok jeden.
ghastblood
hmm, zaczynam rozumieć powoli rozumieć czy muszę zrobić MY_Controller.php(dziedzczy po CI_Controller) który będzie wywoływał layout/template w nim deklaruje modele które będą na stronie a głowy kontroler(dziedziczy po MY_Controller.php) ładuje wtedy do szablonu do $content.

Dobrze rozumiem ?
!*!
Tak, tylko nie wiem po co chcesz robić kontroler który będzie dziedziczył po MY_Controller.php. Przecież wszystko to co opisałeś robisz już wcześniej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.