Witam,
chciałem się czegoś nowego nauczyć i wymyśliłem sobie małą aplikację, jednak ugrzązłem praktycznie na początku :(
Generalnie chodzi o programik pozwalający zapanować nad wydawanym towarem.
W MySQL mam tabele:
(1) tb_laczniki_wyjscie - kolumny: LaczWydID (Primary, A.I.), LacznikID (Index do tb_laczniki_main - LacznikID), DataZam, NrZam, IloscZam;
(2) tb_laczniki_main - kolumny: LacznikID (Primary, A.I.), Nazwa, Material, Norma
Cel jest taki, aby przez formularz przesłać do tabeli nr (1) informacje o tym, jakie łączniki i w jakiej ilości są zamawiane (pola edytowalne), a także dorzucenie do bazy daty składanego zamówienia (aktualnej, bez możliwości edycji).
Nie wiem, które rozwiązanie będzie poprawniejsze pod względem projektowania i prostrze do oprogramowania i tu proszę o podpowiedź.
Zastanawiam się nad rozwiązaniem tego w ten sposób:
(1) W formularzu wywołuję poleceniem SELECT wszystkie rekordy z tabeli (2) w układzie LacznikID, Nazwa, Material, Norma i dodatkowo z tabeli (1) IloscZam. Następnie po uzupełnieniu ilości wysyłam do bazy, do tabeli (1) i kolumn LacznikID, DataZam, NrZam i IloscZam tylko te rekordy, których wartość w komórce IloscZam jest większa niż 0, ewentualnie wszystkich jak leci (ok. 100 indeksów).
(2) W formularzu tworzę listę rozwijaną pobierającą dane z tabeli (2) - LacznikID, Nazwa, Material i Norma i mam dodatkowe pole, w którym wpisuję ilość. Po kliknięciu wstaw, dane zapisywane są jak w powyższym przykładzie.
Na logikę wydaje się, że sposób (1) jest łatwiejszy do obsłużenia z punktu widzenia użytkownika, ale czy nie będzie problemów z przekazaniem do bazy takiej ilości danych. No i jak uwzględnić aktualną datę podczas przekazywania danych do bazy. Nie ma sensu tworzyć pola nie aktywnego w formularzu.
Będę wdzięczny za Wasze opinie i sugestie.
Nie mam za wiele co zamieszczać kodu, bo jeszcze nie ruszyłem z tymi zagadnieniami :)
Pozdrawiam,
szakal