Cytat(Pyton_000 @ 7.08.2015, 19:55:06 )

Z danego kraju.... a to w Polsze nie ma obcokrajowców?
(…) Nie ma najmniejszego powodu aby zaniżać poziom do najsłabszego. Jak ktoś nie umie to albo niech zmieni zawód albo się uczy. Innego rozwiązania nie ma.
Z pewnością w Polsce liczba programistów obcokrajowców nie znających polskiego jest marginalna i mniejsza niż programistów nie znających angielskiego. Nie sądzę, aby Polska szczególnie przyciągała zagranicznych programistów. Śmiem nawet twierdzić, że robimy dla zagranicznych klientów z tego samego powodu co Hindusi.
Oczywiście trzeba być coraz lepszym, a nie zadowalać się tym, że umiem to co inni. Jednak z punktu widzenia programisty, to chyba łatwiej pozyskać kogoś słabszego niż dobrego. Jednak skutki mogą być różne.
Pyton_000 wyczytałem, że rekrutowałeś ludzi. Łatwo jest znaleźć kogoś na wymaganym poziomie, czy musiałeś zadowalać się tym co było? Jeśli dało się znaleźć to ile to trwało?
Cytat(Comandeer @ 7.08.2015, 21:38:45 )

Bardzo mnie ciekawi przypadek programisty, który nie umie angielskiego… To w jaki sposób czyta on jakąkolwiek dokumentację?
Nie wiem jak, ale się zdarza, zresztą do popularniejszych rzeczy przeważnie przynajmniej część dokumentacji jest przetłumaczona. Masz ograniczone pole,a le zawsze coś masz.
Już kilka razy widziałem jak ktoś zadaje pytanie, dostaje w odpowiedzi linka, a później pyta się o jakąś rzecz która jest dobrze opisana na tej stronie. Na pytanie co jest niejasne odpowiada, że nie może zrozumieć tłumaczenia z google translatora.