Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kodowanie polskich znaków mysql
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
sochinho
Witam.
Wiem, że tematów o tym było sporo, ale nadal nie mogę znaleźć rozwiązania dla mojego problemu. Otóż mam bazę danych w której chcę zapisywać tekst z polskimi znakami, a następnie treść wyświetlać na mojej stronie. Problemem jest brak polskich znaków. Kodowanie bazy stawiłem na utf-8 za pomocą komend
  1. ALTER DATABASE `nazwa_bazy` DEFAULT CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_unicode_ci
  2. ALTER TABLE `nazwa_tabeli` DEFAULT CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_unicode_ci
Ręczne wprowadzenie danych do bazy, a następnie wyświetlenie rekordów za pomocą SELECT nie przynosi żadnego postępu. Problem został ominięty gdy strona stała na localhoscie, po wprowadzeniu danych do bazy za pomocą formularza PHP i następnie wyświetleniu zawartości tabeli, nie było problemów z polskimi znakami (kodowanie UTF-8), lecz gdy zawartość strony przeniosłem na zewnętrzny serwer nawet takie obejście nie skutkowało. Ustawiłem kodowanie po połączeniu z bazą za pomocą poleceń:
  1. mysqli_query($dbc, "SET NAMES utf8");
  2. mysqli_query($dbc, "SET CHARACTER SET utf8");
  3. mysqli_query($dbc, "SET collation_connection = utf8_unicode_ci");
, lecz jedyne co się zmieniło to zmiana znaków zapytania na znaki typu "ć". W czym może być problem i jak go rozwiązać?
bobek358
w phpMA widzisz prawidłowo polskie literki na zewnętrznym serwerze?
sochinho
Cytat(bobek358 @ 13.08.2015, 15:23:37 ) *
w phpMA widzisz prawidłowo polskie literki na zewnętrznym serwerze?

Niestety nie, wszędzie znaki zapytania sad.gif
bobek358
No to ustawienie kodowania na samej stronie nic Ci nie da. Masz źle zaimportowaną bazę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.