Wiem, że tematów o tym było sporo, ale nadal nie mogę znaleźć rozwiązania dla mojego problemu. Otóż mam bazę danych w której chcę zapisywać tekst z polskimi znakami, a następnie treść wyświetlać na mojej stronie. Problemem jest brak polskich znaków. Kodowanie bazy stawiłem na utf-8 za pomocą komend
Ręczne wprowadzenie danych do bazy, a następnie wyświetlenie rekordów za pomocą SELECT nie przynosi żadnego postępu. Problem został ominięty gdy strona stała na localhoscie, po wprowadzeniu danych do bazy za pomocą formularza PHP i następnie wyświetleniu zawartości tabeli, nie było problemów z polskimi znakami (kodowanie UTF-8), lecz gdy zawartość strony przeniosłem na zewnętrzny serwer nawet takie obejście nie skutkowało. Ustawiłem kodowanie po połączeniu z bazą za pomocą poleceń:
ALTER DATABASE `nazwa_bazy` DEFAULT CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_unicode_ci ALTER TABLE `nazwa_tabeli` DEFAULT CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_unicode_ci
, lecz jedyne co się zmieniło to zmiana znaków zapytania na znaki typu "ć". W czym może być problem i jak go rozwiązać?
mysqli_query($dbc, "SET NAMES utf8"); mysqli_query($dbc, "SET CHARACTER SET utf8"); mysqli_query($dbc, "SET collation_connection = utf8_unicode_ci");