Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mniej ofert dla PHP?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
trolololo
Czy sądzicie że będzie z czasem mniej ofert pracy dla PHP dev?

Ostatnio widziałem jakieś wykresy z których wynikałoby że niby jest tendencja spadkowa.
Forti
podaj link do tych wykresow
kayman
nie mam mniej tylko idiot agencji pracy jest więcej i one strasznie blokują dostęp do pracodawcy

imo warto samemu dać ogłoszenie i nie odpowiadać na oferty agencji chyba że ktoś lubi być recordem w bazie danych smile.gif
Spawnm
Wiele firm tak posiadających działy it jak i nie, obecnie współpracuje z agencjami pośredniczącymi oraz firmami od outsorcingu. Kolejna sprawa że monstrualna część firm zwyczajnie ogranicza się do info na swojej stronie oraz szukania pantoflowego.
phpion
Cytat(trolololo @ 24.08.2015, 16:23:48 ) *

Tak, wręcz nie sądzę, ale to wiem.

Pytanie zasadnicze: jaki okres czasu Cię interesuje, szewc obecnie też ma mniej zajęć niż 50 lat temu.
!*!
Cytat(trolololo @ 24.08.2015, 16:23:48 ) *

Ci którzy szukają ofert po forach itp. to raczej zaczynają swoją przygodę w tym fachu, lub chcą zdobyć doświadczenie w jakiejś agencji interaktywnej. Tendencja może być spadkowa przez obecne czasy, dziś robi się wszystko na zasadzie kopiuj/wklej na każdej płaszczyźnie powstawania czy to strony czy aplikacji. Programowanie przy dzisiejszych narzędziach od frontendu, backendu, multum bibliotek i frameworków sprawia ze programiści są jak dzisiejsze nastolatki bijące pijaków, pusto w głowach wink.gif A liczba ofert jakie otrzymasz raczej zależy od Ciebie i Twojego podejścia dbania o klienta.
thek
Powiem tak... Z ostatnim dniem czerwca, z powodu klienta, rozstałem się z firmą w jakiej pracowałem. W zasadzie z dnia na dzień. Na znalezienie nowej dałem sobie z palcem w uchu miesiąc. Trochę sam szukałem, trochę znajomi z branży mi podrzucili firm, namiary na rekruterów itd. Po tygodniu już były firmy chcące zatrudnić mnie w ciemno, po samej rozmowie kwalifikacyjnej. Sam zdecydowałem się na jedną z zastrzeżeniem, że chcę tylko umowę o dzieło na kilka tygodni, by poznać firmę, atmosferę itd, a potem odpowiem im czy zostaję czy nie. W te 2-3 tygodnie pozbierałem więcej ofert oraz na rozmowy dalej chodziłem i w efekcie miałem po zaplanowanym miesiącu świetne rozeznanie rynku pracy, a w ofertach mogłem wybierać. Po ustalonym przeze mnie terminie nadal spływały oferty, ale już grzecznie odmawiałem, choć informowałem przy okazji, że możemy nadal pozostać w kontakcie. W razie potrzeby mogę więc podrzucić namiary innemu znajomemu. To jest ta poczta pantoflowa o jakiej pisze Spawnm. Jest ona o tyle dobrym rozwiązaniem, że nikt nie chce sobie reputacji pogorszyć podrzucając kiepskiego programistę i tym samym z polecenia dobrej osoby raczej nie dostanie firma kukułczego jaja. A nawet jeśli nie będzie on super ekstra wymiataczem, to zazwyczaj nie jest to idiota i niewiele trzeba by go wdrożyć i przysposobić tak jak firma chce. Uruchom kontakty własne a sam zobaczysz.
mrc
Mi również znalezienie nowej pracy zajęło ~2 tygodnie max. Wszystko zależy od umiejętności i rozmowy kwalifikacyjnej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.