Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Parent_id relacja
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Boshi
Może mi ktoś wyjaśnić po co coś takiego jest w tabeli ? oznaczone jako klucz obcy? Chodzi o tabelę Category? co skłoniło twórcę bazy do złożenia takiej relacji ? Stosuje się to gdzieś czy to po prostu jakiś dziwny wymsł autora? Dodam, że nigdzie to nie jest uzupełnianie z poziomu formularzy ani w środku kodu. Po prostu jak dodaje się kategorię to parent_id dostaje nulla.

https://gyazo.com/347f1cd5beb6de46b0a09c32e7769cbd
nospor
Jest to podstawowa strukutra drzewiasta... Kategorie mogą miec podkategorie a te skolei mogą miec znowu podkategorie itd
Boshi
Dzięki, czyli jeżeli np mamy Kategorie buty a podkategoria to bedą skórznane to mogło by to wyglądać tak;?

ID|parent_id|nazwa
1 1 buty

Tylko skąd teraz wiadomo, że 1 to są skórzne np ? A nie z krokodyla? tongue.gif Bo mam wrażenie, ze to ja sobie samemu ustalam ktore id jest jaką subkategorią.
nospor
Widze nadal nie ogarniasz.... jakim cudem kategoria moze miec ID 1 i jednoczesnie byc dzieckiem kategorii 1?questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif

Kategoria BUTY o ID powiedzmy 1, jesli nie ma zadnej kategorii nadrzednej, to parent_id jest null.
Kategoria Skorzane o ID 2, ktora jest podkategorią BUTY, to parent_id =1
Kategoria Papierowe o ID 3, ktora jest podkategorią BUTY, to parent_id =1
Kategoria SkorzaneJakiestam o ID 4, ktora jest podkategorią Skorzane, to parent_id =2

itd...... Przemysl to a nie piszesz bez zadnego namyslu.
Boshi
Dobra po napisaniu pytania skapowałem jak to działa już biggrin.gif nie zdążyłem skasować.

Tworzymy kategorie i pobieramy z niej nazwę a id zapisujemy po jej id.
W każdym razie dzięki smile.gif

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.