Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inny][Lumen]
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Fred1485
Witam, próbuję troszkę się zaznajomić z frameworkiem zwanym Lumenem, nie ukrywam, że nie pogardziłbym odpowiedzią od Pana Pytona_000, bo wiem że tutaj ma wiedzę na ten temat biggrin.gif

Sprawa jest taka, korzystam z prostego validatora wbudowanego:

1. public function store(Request $request)
  2. {
  3. $this->validate($request, [
  4. 'title' => 'required|unique:posts|max:255',
  5. 'body' => 'required',
  6. ]);

Kod skopiowany z manuala, jeśli inputy spełniają warunek działa wszystko, natomiast jeśli nie spełniają to według dokumenatacji

Again, if the validation fails, the proper response will automatically be generated. If the validation passes, our controller will continue executing normally

Powinno przekierować, zamiast tego wywala prosto w pysk:

1. Fatal error: Class 'Memcached' not found in C:\xampp\htdocs\project\vendor\illuminate\cache\MemcachedConnector.php on line 51

No troszkę jestem zmieszany, bo jak to tak biggrin.gif Trzeba coś doinstalować czy czego twórcy frameworka ode mnie oczekują jeszcze, wygooglowałm i okazuje się że wiele osób ma z tym problem. W pliku .env mam ustawiony driver na memcached. W rozwiązaniach podaje się żeby zmienić na array. Zmieniłem i działa tylko zamiast przekierować do poprzedniej lokalizacji przekierowuje na stronę główną. Dlaczego w ogóle taki problem ma miejsce i czy zmieniając na array potem będę w jakiś sposób ograniczony korzystając z cache i sesji?
nospor
Problem raczej nie ma zadnego zwiazku z FW. Nie masz standardowej biblioteki php zainstalowanej...
http://uk1.php.net/manual/en/memcached.installation.php
Pyton_000
Cytat(Fred1485 @ 30.08.2015, 10:02:54 ) *
Witam, [...] nie ukrywam, że nie pogardziłbym odpowiedzią od Pana Pytona_000, bo wiem że tutaj ma wiedzę na ten temat biggrin.gif

Do Pana to mi jeszcze trochę brakuje haha.gif Za mały majątek tongue.gif

Co do Memcached to tak jak Nospor powiedział, brakuje Ci biblioteki PHP.

http://lumen.laravel.com/docs/cache

Zamiast Array wybież 'file' i będzie śmigać.
Fred1485
No ale idąc dalej i jak rozszerze sobie php o bibliotekę memcached to są jakieś przeciwwskazanua używania memcached jako sterownika?
Pyton_000
Nie, wręcz przeciwnie, same zalety w postaci kopa do szybkości
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.