Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czego opłaca się uczyć na początek?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
sweter
Cześć,

Chcę kogoś nauczyć programowania, tak aby w jak najkrótszym czasie mógł wystartować ma posadę Junior Developera.
Miałoby to wyglądać tak, ze na początek poświęciłbym na spotkania dużo czasu: robiłbym dużo jednoosobowych wykładów, wspólnie byśmy ćwiczyli przerobiony materiał. Potem, gdy ta osoba zdobyłaby już podstawowe umiejętności mogłaby czerpać wiedzę z książek i Internetu, spotykalibyśmy się w tym celu rzadziej, głównie po to, abym odpowiedział na trudne, nurtujące ją pytania i zfeedbackował kod.

Moje pytanie do Was brzmi: jakiego języka powinna nauczyć się ta osoba, aby jak najszybciej zdobyć wymagany przez pracodawców poziom wiedzy?
Zastanawiałem się nad PHP i JS. Na pewno po drodze uczylibyśmy się HTML'a i CSS'a, bo to wymóg obowiązkowy, którego nie można przeskoczyć.

Z doświadczenia wiem, że najlepiej uczyć się pisząc jakiś projekt, którym mogłaby pochwalić się na rozmowie kwalifikacyjnej. Ucząc się PHP'a moglibyśmy napisać jakiś prosty CMS. A co w przypadku JS'a - macie jakieś propozycje?

Podsumowując:
- Jakiego języka powinna uczyć się ta osoba?
- Jakie książki polecanie na początek?

Pracy będziemy szukać najprawdopodobniej na rynku Wrocławskim.
Tuminure
Cytat
A co w przypadku JS'a - macie jakieś propozycje?

Dorzuć jQuery do CMSa. Pobieraj/wysyłaj w niektórych miejscach rzeczy ajaxem, np. dodawanie wiersza do tabeli bez przeładowania strony.

Jeżeli chodzi o projekt czysto w Javascripcie - po prostu zrobienie kilku funkcji z Painta używając jakiejś biblioteki.

No i tak - najprościej zacząć od PHP i Javascriptu.
aniolekx
front w angular, restowy backend w symfony i macie nastepmy rok z glowy biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.