Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Składamy kompa
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
primo
Witam,

Tyle się ostatnio nazmieniało w tej komputronice, że jak teraz zacząłem coś czytać na temat złożenia sobie nowego kompa to się całkiem pogubiłem. Warto już coś szukać, znaczy się płyty głównej pod procek AMD 64, czy jeszcze pozostać na poczciwym Socket A.

Zapodajcie jakieś propozycje dotyczące płyty głównej z dużą liczbą dodatków, ale aby to był porządny "kręgosłup" nowego kompa.
orson
witam ...

a moze jakies widelki questionmark.gif bo bez tego ciezko cos doradzic ... a na socet a nie kupisz juz nowej plyty ...

pozdrawiam
hwao
Nowy to raczej nalezy
Plyta glowna pod AMD 64(mozna juz sie przymierzyc ale jeszcze nie ma WindowsXp 64-bit - niebawem pobinien sie pokazac - nie wiem jak tam z Linux'ami z tym) anajlepiej a jak nie to na 2 procki i najlpeiej zeby kazdy z nich mial 2 rdzenie :-) wydajnosc 1 z 2 rdzeniami wacha sie od 30-60% zalezy od plyty glownej i ustawiec :-).
DDR2 moze nie duzo daja ale za niedlugo powiny byc w sprzedarzy z wieksza duzo wydajsnoscia niz DDR.
I szyna PCI Express
Raczej innych wyjsc sie kupywac nie opalaca bo i tak bedzie trzeba w niedlugim czasie sie na cos tkaiego przesiasc :-)
shizo
Cytat("Hwao")
nie wiem jak tam z Linux'ami z tym

Na ten przykład Gentoo, Mandrake i jescze coś było co działa w trybie 64.
ARJ
złącze Serial ATA na płycie głównej, PCI- Express, ram typu DDR2, porty USB 2.0 ( standard ).
płyta główna pod AMD z Socket 939 dla 64 bitowych procesorów lub dla trochę wolniejszych kompów nieobsługujących dwukanałowych pamięci Socket 754. dla pentium Socket 775 wykonany w technice beznóżkowej.

polecam "Komputer Świat Ekspert 6/2004" artykuł "Chipset z przyszłością" - bardzo dobra lektura
FiDO
Podstawowe pytanie.. do czego ma ten sprzet sluzyc i jaki przewidujesz budzet. Bez tego to sobie mozna gdybac.
primo
chyba na podstawie tych propozycji cos sklecilem:

Płyta: Asus A8N-SLI DELUX nForce4 SLI PCIex
Procesor: AMD ATHLON 64 3200 + BOX s939
Karta graf: SAPPHIRE X600 PRO 256 MB 128 bit PCI-E
Dysk: SAMSUNG 120GB 7200 8MB CACHE SATA/150
PAMIĆ: DDR GEIL 256 MB DDR-400 ULTRA 2 sztuki
NAPD DVD: NEC DVD RW+/- 16 ND-3500A bulk srebrny

no a cena tego bez obudowy to okolo 3000 zl
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.