Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: numerowanie niektórych rekordów w kwerendzie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
mihmih
witam,

chciałbym ponumerować niektóre rekordy w kwerendzie. Kwerenda powstała na podstawie funkcji UNION i pole "costam" w niektórych przypadkach jest puste. Chciałbym aby w nowej kolumnie ("lp") pojawiły się cyfry od 1 w górę, posortowane wg kolumny "costam", a w przypadku gdy "costam" jest nullem to nie wskakuje tam żadna cyfra. Czytałem cos o ROW NUMBER, ale nie jestem do końca przekonany czy ta funkcja jest mi w stanie pomóc. Z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc.
DarkAbso
Jak sama nazwa mówi row_number pomoże rozwiązać problem, bo w końcu do tego służy. Pokaż zapytanie.
mihmih
połowę mojego problemu rozwiąże użycie ROW_NUMBER już w kwerendzie z UNION, dzięki temu cyferki będę miał tylko przy rekordach, gdzie je potrzebuję.

potrzebuje tylko pomocy przy składni row_number. Nie wiem dlaczego, ale nie mogę znaleźć pomocy co do składni w internecie...albo jestem taki głupi, albo ta funkcja jest jakaś nietypowa. W każdym razie ROW_NUMBER() OVER (PARTITION BY ....... ORDER BY .......) nie za bardzo u mnie działa.

Nie będe tu wklejał mojej kwerendy bo ma milion ponad tysiąc słów, poproszę jedynie o proste zastosowanie row_number tak aby wyskoczyły w dodatkowej kolumnie cyderki jakby to była liczba porządkowa.

1. SELECT kol1, kol2, kol3 FROM tabela1
Pyton_000
MySQL nie ma row_number()

http://www.mysqltutorial.org/mysql-row_number/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.