Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem ze sklepem shoper
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kona88
Po wpisaniu adresu strony wywala błąd

Warning: require(InitBoot.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /nazwaserwera/index.php on line 48

jeżeli przeniose plik InitBoot.php do głównego katalogu, wywala nastepujace błędy:

Warning: require_once(System/Bootstrap.php) [function.require-once]: failed to open stream: No such file or directory in /nazwaserwera/InitBoot.php on line 4

Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required 'System/Bootstrap.php' (include_path='/nazwaserwera/libraries:/nazwaserwera/application/core:/snazwaserwera/application/models:/nazwaserwera:.:/:/usr/local/php/pear5') in /sexeroto.eu/InitBoot.php on line 4

Proszę o pomoc, z góry bardzo dziękuję
Beniooo
Pokaż nam tutaj drzewko katalogów ;-)
kona88
Drzewko
proszę
Beniooo
Daj plik InitBoot tam gdzie był i w indexie wpisz ścieżkę do niego na linii 48
kona88
nie pomogło, teraz taki problem...

Warning: require_once(/nazwaserwera/libraries/Zend/Loader/Autoloader.php) [function.require-once]: failed to open stream: No such file or directory in /nazwaserwera/application/core/System/Bootstrap.php on line 209

Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required '/nazwaserwera/libraries/Zend/Loader/Autoloader.php' (include_path='/nazwaserwera/libraries:/nazwaserwera/application/core:/nazwaserwera/application/models:/nazwaserwera:.:/:/usr/local/php/pear5') in /nazwaserwera/application/core/System/Bootstrap.php on line 209
shoperpl
Cześć,

Nie powinieneś przenosić pliku InitBoot.php - powinien wrócić na swoje miejsce do /application/core

Wygląda na to, że są jakieś błędy w index.php przez co system nie jest w stanie odpowiednio odszukać wymaganych plików strukturze katalogów.

W index.php powinny się znaleźć zapisy definiujące stałe:
define( 'PATH_ROOT', dirname( __FILE__ ) );
define( 'BASE_URL', '/');
define( 'PHP_TAB', "\t");

i jest jeszcze fragment:
set_include_path(
realpath(PATH_ROOT . '/application/core/')
. PATH_SEPARATOR . realpath(PATH_ROOT . '/application/models/')
. PATH_SEPARATOR . realpath(PATH_ROOT)
. PATH_SEPARATOR . realpath(PATH_ROOT . '/libraries/')
. PATH_SEPARATOR . implode(PATH_SEPARATOR, $included_paths)
);

Tak przynajmniej wygląda to w aktualnej wersji.

Ciężko coś więcej powiedzieć - wawrto napisać w tej sprawie na adres pomoc@shoper.pl
Wysyłając dane do FTP pracownik pomocy technicznej mógłby sprawdzić jakie błędy są w pliku.
kona88
Tak jest i niestety nie dziala. Napisalem do shoper.pl, zobaczymy co napisza. Sklep akurat jest na troche starszym skrypcie niznajnowsza wersja. A spotkalem sie juz raz z odpowiedzia, ze do starej wersji supportu juz nie prowadza... I ze trzeba uaktualnic...za 600zl...
Rysh
Spróbuj skontaktować się na dane podane przez @shoperpl - jak widać, założyli specjalnie konto aby Ci odpowiedzieć - chwali się.

Co do samego problemu. Uprawienia na plikach są odpowiednie? Bo wydaje mi się, że przeniosłeś pliki na nowy serwer i zapomniałeś o CHMOD.

Cytat(kona88 @ 28.09.2015, 22:06:08 ) *
spotkalem sie juz raz z odpowiedzia, ze do starej wersji supportu juz nie prowadza... I ze trzeba uaktualnic...za 600zl...

Dlatego wolałem wybrać u nich wersję abonamentową i zapomnieć o problemach z tym związanymi wink.gif Wcześniej miałem cstore i tak samo mi odpowiedzieli, tylko że musiałem zapłacić jeszcze za 6 miesięcy w tył biggrin.gif
kona88
Tak jak mówiłem odpowiedź była prosta i szybka, zapłać, a pomożemy... ale chyba nie w tym rzecz, bo niestety, tak się nie traktuje swoich klientów, dlatego, jeśli ktoś może pomóc - dalej poszukuję rozwiązania dla mojego problemu.
Dzięki
nospor
1) Przywroc pliki do oryginalej wersji, tam gdzie byly pierwotnie
2) Wlacz wyswietlanie wszystkich bledow. Tu masz napisane jak:
Temat: Jak poprawnie zada pytanie
3) Napisz jak DOKLADNIE wywolujesz strone
4) Pokaz jak wyglada plik index.php
mar1aczi
Jak masz dostęp do logów serwisu zerknij do nich.
kona88
Ad. 1. Pliki przywrócone tak jak powinny być.
Ad. 2. Włączenie wyświetlania błęów mi raczej nic nie da, skoro strona nie działa?
Ad. 3. W jakim sensie jak DOKLADNIE wywoluje strone? No przez przeglądarkę
Ad. 4. Cały plik index.php wygląda tak
Cytat
<?php

/**
* Main Bootstrap file
*
* DO NOT MODIFY THIS FILE!
*
* author Adrian Slowik
* package Shoper
*/

// manage errors
ini_set( 'display_errors', 'on' );
error_reporting( E_ALL ^ (E_NOTICE | E_USER_NOTICE) );

define( 'PATH_ROOT', dirname( __FILE__ ) );
define( 'BASE_URL', '/');
define( 'PHP_TAB', "\t");

$include_paths = explode(PATH_SEPARATOR, get_include_path());

// for those idiots who cannot configure open_basedir properly
$open_basedir = ini_get('open_basedir');
if(!empty($open_basedir)){
$open_basedir_paths = explode(PATH_SEPARATOR, $open_basedir);
$included_paths = array();
foreach($include_paths as $path){
$path = realpath($path);
foreach($open_basedir_paths as $restricted){
if(strpos($path, $restricted) === 0){
$included_paths[] = $path;
break;
}
}
}
}else{
$included_paths = $include_paths;
}

set_include_path(
realpath(PATH_ROOT . '/application/core/')
. PATH_SEPARATOR . realpath(PATH_ROOT . '/application/models/')
. PATH_SEPARATOR . realpath(PATH_ROOT)
. PATH_SEPARATOR . realpath(PATH_ROOT . '/libraries/')
. PATH_SEPARATOR . implode(PATH_SEPARATOR, $included_paths)
);

require "InitBoot.php";
?>
nospor
Cytat
Włączenie wyświetlania błęów mi raczej nic nie da, skoro strona nie działa?

facepalmxd.gif
Dobra, skoro nie chcesz pomocy to nie. Nic na sile. Milej nocki.
kona88
Nie chodzi o to, że nie chcę, tylko w tym temacie, który podałeś, jest opisane wyświetlanie błędów na stronie, a strona mi nie działa, wiec jak dodam do pliku index.php tą zmienną o której tam wspomniano, to i tak ich nie zobaczę?
Chyba, że coś źle rozumuję?
Pyton_000
Prosisz o pomoc, dostajesz informacje co masz zrobić, a Ty zamiast to zrobić i tym samym przybliżyć się do rozwiązania problemu olewasz bo twierdzisz że "pewnie i tak nie pomoże"
kona88
Kolego, przeczytaj post wyżej, może tak jak napisałem wcześniej coś źle rozumię z tamtego tematu, który poprzedni kolega podesłał wcześniej, ale zrobiłem tak jak tam było napisane i nic mi to nie dało, dlatego napisałem i zapytał, czy coś źle z niego rozumie. Pozatym swoim postem nic nie wniosłeś, ani żadnym innym w moim temacie, więc nie wiem, dlaczego się czepiasz, skoro dopiero dołączyłeś do danego wątku?
Pyton_000
Cytat(kona88 @ 1.10.2015, 21:20:06 ) *
[...] ale zrobiłem tak jak tam było napisane i nic mi to nie dało, dlatego napisałem i zapytał, czy coś źle z niego rozumie. [...]

Nigdzie nie widzę żebyś napisał że zrobiłeś to co zostało Ci zalecone i nie dało żadnego rezultatu.

Mój post wnosi bardzo wiele. M.in. "Zrób to o co Cię proszą"
kona88
A więc tak jak mówie, do pliki index.php dodałem te linijki o których wspomniano w tamtym temacie, ale gdzie mam sprawdzić to wyświetlanie błędów?
Bo po dodaniu, nie widzę żadnej różnicy pomiędzy tym co było przed dodaniem, a tym co jest po...

Poniżej umieszczam informację z logów serwera, dodam, że wszystko stoi na home.pl

Cytat
[03-Oct-2015 16:36:23 UTC] PHP Warning: require_once(/domena.eu/libraries/Zend/Loader/Autoloader.php) [<a href='function.require-once'>function.require-once</a>]: failed to open stream: No such file or directory in /application/core/System/Bootstrap.php on line 209
[03-Oct-2015 16:36:23 UTC] PHP Fatal error: require_once() [<a href='function.require'>function.require</a>]: Failed opening required '/domena.eu/libraries/Zend/Loader/Autoloader.php' (include_path='/libraries:/application/core:/application/models:/:.:/:/usr/local/php/pear5') in /application/core/System/Bootstrap.php on line 209
[03-Oct-2015 16:36:27 UTC] PHP Warning: require_once(/domena.eu/libraries/Zend/Loader/Autoloader.php) [<a href='function.require-once'>function.require-once</a>]: failed to open stream: No such file or directory in /application/core/System/Bootstrap.php on line 209
[03-Oct-2015 16:36:27 UTC] PHP Fatal error: require_once() [<a href='function.require'>function.require</a>]: Failed opening required '/domena.eu/libraries/Zend/Loader/Autoloader.php' (include_path='/libraries:/application/core:/application/models:/:.:/:/usr/local/php/pear5') in /application/core/System/Bootstrap.php on line 209
[03-Oct-2015 16:37:09 UTC] PHP Warning: require_once(/domena.eu/libraries/Zend/Loader/Autoloader.php) [<a href='function.require-once'>function.require-once</a>]: failed to open stream: No such file or directory in /application/core/System/Bootstrap.php on line 209
[03-Oct-2015 16:37:09 UTC] PHP Fatal error: require_once() [<a href='function.require'>function.require</a>]: Failed opening required '/domena.eu/libraries/Zend/Loader/Autoloader.php' (include_path='/libraries:/application/core:/application/models:/:.:/:/usr/local/php/pear5') in /application/core/System/Bootstrap.php on line 209
sazian
czy to "domena.eu" to sam wstawiłeś czy tak ci wypluło ?

sprawdziłeś czy ten plik libraries/Zend/Loader/Autoloader.php istnieje ?
kona88
domena.eu - sam wstawilem
plik istnieje, nazwy folderów i pliku sa takze z wielkiej litery
sazian
co jest w /application/core/System/Bootstrap.php w linii 209+ klika sąsiadujących
kona88
od 190 do 231
Cytat
/**
* Timer getter method
*
* @return System_Timer
*/
public static function getTimer(){
$instance = self::getInstance();
return $instance->_timer;
}

/**
* Loads Zend_Loader and registers Zend_Loader autoload module.
*
* @return void
*/
private function _registerAutoload(){

require_once '/libraries/Zend/Loader/Autoloader.php';
$loader = Zend_Loader_Autoloader::getInstance();
$loader->registerNamespace('App_');

require_once 'application/core/System/Autoloader.php';
$autoloader->pushAutoloader(array('System_Autoloader', 'autoload'));

$autoloader->setFallbackAutoloader(true);

}

/**
* Starts Timer
*
* @return void
*/
private function _setTimer(){
$instance = self::getInstance();
$instance->_timer = new System_Timer( false );
$instance->_timer->start();
}

linia 209 to dokładnie

Cytat
require_once '/libraries/Zend/Loader/Autoloader.php';
sazian
sprawdź tak
  1. require_once 'libraries/Zend/Loader/Autoloader.php';
kona88
@ sazian - nie działą
@ Pyton_000 - sprawdzam

niestety, dalej to samo...
przywrocilem wszystko na nowo i wgralem nowe katalog Zend ze strony zend framework

aktualnie takie błędy...

Cytat
[06-Oct-2015 16:35:02 UTC] PHP Fatal error: require_once() [<a href='function.require'>function.require</a>]: Failed opening required '/libraries/Zend/Loader/Autoloader.php' (include_path='/libraries:/application/core:/application/models:/:.:/:/usr/local/php/pear5') in /application/core/System/Bootstrap.php on line 209
[06-Oct-2015 16:35:02 UTC] PHP Warning: require_once(/libraries/Zend/Loader/Autoloader.php) [<a href='function.require-once'>function.require-once</a>]: failed to open stream: No such file or directory in /application/core/System/Bootstrap.php on line 209
[06-Oct-2015 16:35:02 UTC] PHP Fatal error: require_once() [<a href='function.require'>function.require</a>]: Failed opening required '/libraries/Zend/Loader/Autoloader.php' (include_path='/libraries:/application/core:/application/models:/:.:/:/usr/local/php/pear5') in /application/core/System/Bootstrap.php on line 209
[06-Oct-2015 16:35:02 UTC] PHP Warning: require_once(/libraries/Zend/Loader/Autoloader.php) [<a href='function.require-once'>function.require-once</a>]: failed to open stream: No such file or directory in /application/core/System/Bootstrap.php on line 209
[06-Oct-2015 16:38:23 UTC] PHP Warning: require_once(/libraries/Zend/Loader/Autoloader.php) [<a href='function.require-once'>function.require-once</a>]: failed to open stream: No such file or directory in /application/core/System/Bootstrap.php on line 209
[06-Oct-2015 16:38:23 UTC] PHP Fatal error: require_once() [<a href='function.require'>function.require</a>]: Failed opening required '/libraries/Zend/Loader/Autoloader.php' (include_path='/libraries:/application/core:/application/models:/:.:/:/usr/local/php/pear5') in /application/core/System/Bootstrap.php on line 209
[06-Oct-2015 16:43:30 UTC] PHP Fatal error: Call to a member function pushAutoloader() on a non-object in /application/core/System/Bootstrap.php on line 216
[06-Oct-2015 16:45:14 UTC] PHP Fatal error: Call to a member function pushAutoloader() on a non-object in /application/core/System/Bootstrap.php on line 216
[06-Oct-2015 17:10:56 UTC] PHP Fatal error: Call to a member function pushAutoloader() on a non-object in /application/core/System/Bootstrap.php on line 216
[06-Oct-2015 17:15:52 UTC] PHP Fatal error: Call to a member function pushAutoloader() on a non-object in /application/core/System/Bootstrap.php on line 216
[06-Oct-2015 17:15:52 UTC] PHP Fatal error: Call to a member function pushAutoloader() on a non-object in /application/core/System/Bootstrap.php on line 216
[06-Oct-2015 17:15:56 UTC] PHP Fatal error: Call to a member function pushAutoloader() on a non-object in /application/core/System/Bootstrap.php on line 216
sazian
w indeksie po nad require "InitBoot.php";daj var_dump(get_include_path() );
i zachaszuj to require
co pokaże ?
kona88
na stronie wywala
Cytat
string(75) "/libraries:/application/core:/application/models:/:.:/:/usr/local/php/pear5"
sazian
ten plik /libraries/Zend/Loader/Autoloader.php na pewno ma dobre uprawnienia ?
kona88
tak
sazian
sprawdzałeś to na jakiejś innej maszynie ? np. na lokalu ?
kona88
na lokalnym nie sprawdzałem, sprawdzalem na innym serwerze, bo myślałem, że home.pl znowu coś chrzani, ale to samo...

pwoli grzebie sobie dalej, jedne błędy niweluje, powstają drugie... aktualnie:

Cytat
Fatal error: Uncaught exception 'PDOException' with message 'SQLSTATE[28000] [1045] Access denied for user 'waspit_12'@'localhost' (using password: YES)' in /application/core/Db/Adapter/Pdo/Mysql.php:111 Stack trace: #0 /application/core/Db/Adapter/Pdo/Mysql.php(111): PDO->__construct('mysql:host=sql....', 'waspit_12', 'haslo', Array) #1 /libraries/Zend/Db/Adapter/Pdo/Abstract.php(386): Db_Adapter_Pdo_Mysql->_connect() #2 /application/core/System/BugTracker.php(398): Zend_Db_Adapter_Pdo_Abstract->getServerVersion() #3 /application/core/System/BugTracker.php(370): System_BugTracker->makeBug(false, NULL) #4 [internal function]: System_BugTracker->exceptionHandler(Object(Zend_Db_Adapter_Exception)) #5 {main} Next exception 'Zend_Db_Adapter_Exception' with message 'SQLSTATE[28000] [1045] Access denied for user 'waspit_12'@'localhost' (using password: YES); Reconnections: 0' in /application/core/Db/Adapter/Pdo/Mysql.php:129 Stack trace: #0 /libraries/Zend/Db/Adapter/Pdo/Abstract.php(386): Db_Adapter_Pdo_Mysql->_connect() #1 /application/core/System/BugTracker.php(398): Zend_Db_Adapter_Pdo_Abstract->getServerVersion() #2 /application/core/System/BugTracker.php(370): System_BugTracker->makeBug(false, NULL) #3 [internal function]: System_BugTracker->exceptionHandler(Object(Zend_Db_Adapter_Exception)) #4 {main} thrown in /application/core/Db/Adapter/Pdo/Mysql.php on line 129

Fatal error: Uncaught exception 'PDOException' with message 'SQLSTATE[28000] [1045] Access denied for user 'waspit_12'@'localhost' (using password: YES)' in /application/core/Db/Adapter/Pdo/Mysql.php:111 Stack trace: #0 /application/core/Db/Adapter/Pdo/Mysql.php(111): PDO->__construct('mysql:host=sql....', 'waspit_12', 'haslo', Array) #1 /libraries/Zend/Db/Adapter/Pdo/Abstract.php(386): Db_Adapter_Pdo_Mysql->_connect() #2 /application/core/System/BugTracker.php(398): Zend_Db_Adapter_Pdo_Abstract->getServerVersion() #3 /application/core/System/BugTracker.php(194): System_BugTracker->makeBug() #4 [internal function]: System_BugTracker->shutdownHandler() #5 {main} Next exception 'Zend_Db_Adapter_Exception' with message 'SQLSTATE[28000] [1045] Access denied for user 'waspit_12'@'localhost' (using password: YES); Reconnections: 0' in /application/core/Db/Adapter/Pdo/Mysql.php:129 Stack trace: #0 /libraries/Zend/Db/Adapter/Pdo/Abstract.php(386): Db_Adapter_Pdo_Mysql->_connect() #1 /application/core/System/BugTracker.php(398): Zend_Db_Adapter_Pdo_Abstract->getServerVersion() #2 /application/core/System/BugTracker.php(194): System_BugTracker->makeBug() #3 [internal function]: System_BugTracker->shutdownHandler() #4 {main} thrown in /application/core/Db/Adapter/Pdo/Mysql.php on line 129

czy ktos moze wie, w jakich dokładnie plikach mieszczą się wszystkie configi shoper'a? dotyczące bazy danych? wyglada mi to na problem z połączeniem się do bazy?
Pyton_000
Czekaj, rozumiem że postępujesz dokładnie tak jak napisali tutaj? https://www.shoper.pl/help/articles/view/id/291
kona88
Nie instaluję shopera od podstaw, przeniosłem wszystko z innego serwera na swój serwer, jednak na poprzednim serwerze, również występowały te błędy.
Nie mam możliwości pobrania tej wersji shopera, bo oni juz nie mają do niej supportu i krzyczą sobie bagatela ponad 700 zł za aktualizacje, a nie jest mi ona potrzeba, bo stara wersja również spełniała moje oczekiwania...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.