kona88
27.09.2015, 13:46:08
Po wpisaniu adresu strony wywala błąd
Warning: require(InitBoot.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /nazwaserwera/index.php on line 48
jeżeli przeniose plik InitBoot.php do głównego katalogu, wywala nastepujace błędy:
Warning: require_once(System/Bootstrap.php) [function.require-once]: failed to open stream: No such file or directory in /nazwaserwera/InitBoot.php on line 4
Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required 'System/Bootstrap.php' (include_path='/nazwaserwera/libraries:/nazwaserwera/application/core:/snazwaserwera/application/models:/nazwaserwera:.:/:/usr/local/php/pear5') in /sexeroto.eu/InitBoot.php on line 4
Proszę o pomoc, z góry bardzo dziękuję
Beniooo
27.09.2015, 13:58:03
Pokaż nam tutaj drzewko katalogów ;-)
kona88
27.09.2015, 16:03:03
Beniooo
27.09.2015, 17:05:22
Daj plik InitBoot tam gdzie był i w indexie wpisz ścieżkę do niego na linii 48
kona88
27.09.2015, 21:42:32
nie pomogło, teraz taki problem...
Warning: require_once(/nazwaserwera/libraries/Zend/Loader/Autoloader.php) [function.require-once]: failed to open stream: No such file or directory in /nazwaserwera/application/core/System/Bootstrap.php on line 209
Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required '/nazwaserwera/libraries/Zend/Loader/Autoloader.php' (include_path='/nazwaserwera/libraries:/nazwaserwera/application/core:/nazwaserwera/application/models:/nazwaserwera:.:/:/usr/local/php/pear5') in /nazwaserwera/application/core/System/Bootstrap.php on line 209
shoperpl
28.09.2015, 11:50:32
Cześć,
Nie powinieneś przenosić pliku InitBoot.php - powinien wrócić na swoje miejsce do /application/core
Wygląda na to, że są jakieś błędy w index.php przez co system nie jest w stanie odpowiednio odszukać wymaganych plików strukturze katalogów.
W index.php powinny się znaleźć zapisy definiujące stałe:
define( 'PATH_ROOT', dirname( __FILE__ ) );
define( 'BASE_URL', '/');
define( 'PHP_TAB', "\t");
i jest jeszcze fragment:
set_include_path(
realpath(PATH_ROOT . '/application/core/')
. PATH_SEPARATOR . realpath(PATH_ROOT . '/application/models/')
. PATH_SEPARATOR . realpath(PATH_ROOT)
. PATH_SEPARATOR . realpath(PATH_ROOT . '/libraries/')
. PATH_SEPARATOR . implode(PATH_SEPARATOR, $included_paths)
);
Tak przynajmniej wygląda to w aktualnej wersji.
Ciężko coś więcej powiedzieć - wawrto napisać w tej sprawie na adres pomoc@shoper.pl
Wysyłając dane do FTP pracownik pomocy technicznej mógłby sprawdzić jakie błędy są w pliku.
kona88
28.09.2015, 21:06:08
Tak jest i niestety nie dziala. Napisalem do shoper.pl, zobaczymy co napisza. Sklep akurat jest na troche starszym skrypcie niznajnowsza wersja. A spotkalem sie juz raz z odpowiedzia, ze do starej wersji supportu juz nie prowadza... I ze trzeba uaktualnic...za 600zl...
Rysh
28.09.2015, 21:41:18
Spróbuj skontaktować się na dane podane przez @shoperpl - jak widać, założyli specjalnie konto aby Ci odpowiedzieć - chwali się.
Co do samego problemu. Uprawienia na plikach są odpowiednie? Bo wydaje mi się, że przeniosłeś pliki na nowy serwer i zapomniałeś o CHMOD.
Cytat(kona88 @ 28.09.2015, 22:06:08 )

spotkalem sie juz raz z odpowiedzia, ze do starej wersji supportu juz nie prowadza... I ze trzeba uaktualnic...za 600zl...
Dlatego wolałem wybrać u nich wersję abonamentową i zapomnieć o problemach z tym związanymi

Wcześniej miałem cstore i tak samo mi odpowiedzieli, tylko że musiałem zapłacić jeszcze za 6 miesięcy w tył
kona88
29.09.2015, 14:31:38
Tak jak mówiłem odpowiedź była prosta i szybka, zapłać, a pomożemy... ale chyba nie w tym rzecz, bo niestety, tak się nie traktuje swoich klientów, dlatego, jeśli ktoś może pomóc - dalej poszukuję rozwiązania dla mojego problemu.
Dzięki
nospor
29.09.2015, 14:39:03
1) Przywroc pliki do oryginalej wersji, tam gdzie byly pierwotnie
2) Wlacz wyswietlanie wszystkich bledow. Tu masz napisane jak:
Temat: Jak poprawnie zada pytanie3) Napisz jak DOKLADNIE wywolujesz strone
4) Pokaz jak wyglada plik index.php
mar1aczi
29.09.2015, 14:42:07
Jak masz dostęp do logów serwisu zerknij do nich.
kona88
30.09.2015, 22:07:20
Ad. 1. Pliki przywrócone tak jak powinny być.
Ad. 2. Włączenie wyświetlania błęów mi raczej nic nie da, skoro strona nie działa?
Ad. 3. W jakim sensie jak DOKLADNIE wywoluje strone? No przez przeglądarkę
Ad. 4. Cały plik index.php wygląda tak
Cytat
<?php
/**
* Main Bootstrap file
*
* DO NOT MODIFY THIS FILE!
*
* author Adrian Slowik
* package Shoper
*/
// manage errors
ini_set( 'display_errors', 'on' );
error_reporting( E_ALL ^ (E_NOTICE | E_USER_NOTICE) );
define( 'PATH_ROOT', dirname( __FILE__ ) );
define( 'BASE_URL', '/');
define( 'PHP_TAB', "\t");
$include_paths = explode(PATH_SEPARATOR, get_include_path());
// for those idiots who cannot configure open_basedir properly
$open_basedir = ini_get('open_basedir');
if(!empty($open_basedir)){
$open_basedir_paths = explode(PATH_SEPARATOR, $open_basedir);
$included_paths = array();
foreach($include_paths as $path){
$path = realpath($path);
foreach($open_basedir_paths as $restricted){
if(strpos($path, $restricted) === 0){
$included_paths[] = $path;
break;
}
}
}
}else{
$included_paths = $include_paths;
}
set_include_path(
realpath(PATH_ROOT . '/application/core/')
. PATH_SEPARATOR . realpath(PATH_ROOT . '/application/models/')
. PATH_SEPARATOR . realpath(PATH_ROOT)
. PATH_SEPARATOR . realpath(PATH_ROOT . '/libraries/')
. PATH_SEPARATOR . implode(PATH_SEPARATOR, $included_paths)
);
require "InitBoot.php";
?>
nospor
30.09.2015, 22:24:47
Cytat
Włączenie wyświetlania błęów mi raczej nic nie da, skoro strona nie działa?

Dobra, skoro nie chcesz pomocy to nie. Nic na sile. Milej nocki.
kona88
1.10.2015, 14:21:50
Nie chodzi o to, że nie chcę, tylko w tym temacie, który podałeś, jest opisane wyświetlanie błędów na stronie, a strona mi nie działa, wiec jak dodam do pliku index.php tą zmienną o której tam wspomniano, to i tak ich nie zobaczę?
Chyba, że coś źle rozumuję?
Pyton_000
1.10.2015, 15:09:45
Prosisz o pomoc, dostajesz informacje co masz zrobić, a Ty zamiast to zrobić i tym samym przybliżyć się do rozwiązania problemu olewasz bo twierdzisz że "pewnie i tak nie pomoże"
kona88
1.10.2015, 20:20:06
Kolego, przeczytaj post wyżej, może tak jak napisałem wcześniej coś źle rozumię z tamtego tematu, który poprzedni kolega podesłał wcześniej, ale zrobiłem tak jak tam było napisane i nic mi to nie dało, dlatego napisałem i zapytał, czy coś źle z niego rozumie. Pozatym swoim postem nic nie wniosłeś, ani żadnym innym w moim temacie, więc nie wiem, dlaczego się czepiasz, skoro dopiero dołączyłeś do danego wątku?
Pyton_000
1.10.2015, 20:26:44
Cytat(kona88 @ 1.10.2015, 21:20:06 )

[...] ale zrobiłem tak jak tam było napisane i nic mi to nie dało, dlatego napisałem i zapytał, czy coś źle z niego rozumie. [...]
Nigdzie nie widzę żebyś napisał że zrobiłeś to co zostało Ci zalecone i nie dało żadnego rezultatu.
Mój post wnosi bardzo wiele. M.in. "Zrób to o co Cię proszą"
kona88
3.10.2015, 17:40:17
A więc tak jak mówie, do pliki index.php dodałem te linijki o których wspomniano w tamtym temacie, ale gdzie mam sprawdzić to wyświetlanie błędów?
Bo po dodaniu, nie widzę żadnej różnicy pomiędzy tym co było przed dodaniem, a tym co jest po...
Poniżej umieszczam informację z logów serwera, dodam, że wszystko stoi na home.pl
Cytat
[03-Oct-2015 16:36:23 UTC] PHP Warning: require_once(/domena.eu/libraries/Zend/Loader/Autoloader.php) [<a href='function.require-once'>function.require-once</a>]: failed to open stream: No such file or directory in /application/core/System/Bootstrap.php on line 209
[03-Oct-2015 16:36:23 UTC] PHP Fatal error: require_once() [<a href='function.require'>function.require</a>]: Failed opening required '/domena.eu/libraries/Zend/Loader/Autoloader.php' (include_path='/libraries:/application/core:/application/models:/:.:/:/usr/local/php/pear5') in /application/core/System/Bootstrap.php on line 209
[03-Oct-2015 16:36:27 UTC] PHP Warning: require_once(/domena.eu/libraries/Zend/Loader/Autoloader.php) [<a href='function.require-once'>function.require-once</a>]: failed to open stream: No such file or directory in /application/core/System/Bootstrap.php on line 209
[03-Oct-2015 16:36:27 UTC] PHP Fatal error: require_once() [<a href='function.require'>function.require</a>]: Failed opening required '/domena.eu/libraries/Zend/Loader/Autoloader.php' (include_path='/libraries:/application/core:/application/models:/:.:/:/usr/local/php/pear5') in /application/core/System/Bootstrap.php on line 209
[03-Oct-2015 16:37:09 UTC] PHP Warning: require_once(/domena.eu/libraries/Zend/Loader/Autoloader.php) [<a href='function.require-once'>function.require-once</a>]: failed to open stream: No such file or directory in /application/core/System/Bootstrap.php on line 209
[03-Oct-2015 16:37:09 UTC] PHP Fatal error: require_once() [<a href='function.require'>function.require</a>]: Failed opening required '/domena.eu/libraries/Zend/Loader/Autoloader.php' (include_path='/libraries:/application/core:/application/models:/:.:/:/usr/local/php/pear5') in /application/core/System/Bootstrap.php on line 209
sazian
4.10.2015, 19:12:18
czy to "domena.eu" to sam wstawiłeś czy tak ci wypluło ?
sprawdziłeś czy ten plik libraries/Zend/Loader/Autoloader.php istnieje ?
kona88
4.10.2015, 19:51:34
domena.eu - sam wstawilem
plik istnieje, nazwy folderów i pliku sa takze z wielkiej litery
sazian
4.10.2015, 20:12:32
co jest w /application/core/System/Bootstrap.php w linii 209+ klika sąsiadujących
kona88
5.10.2015, 16:04:36
od 190 do 231
Cytat
/**
* Timer getter method
*
* @return System_Timer
*/
public static function getTimer(){
$instance = self::getInstance();
return $instance->_timer;
}
/**
* Loads Zend_Loader and registers Zend_Loader autoload module.
*
* @return void
*/
private function _registerAutoload(){
require_once '/libraries/Zend/Loader/Autoloader.php';
$loader = Zend_Loader_Autoloader::getInstance();
$loader->registerNamespace('App_');
require_once 'application/core/System/Autoloader.php';
$autoloader->pushAutoloader(array('System_Autoloader', 'autoload'));
$autoloader->setFallbackAutoloader(true);
}
/**
* Starts Timer
*
* @return void
*/
private function _setTimer(){
$instance = self::getInstance();
$instance->_timer = new System_Timer( false );
$instance->_timer->start();
}
linia 209 to dokładnie
Cytat
require_once '/libraries/Zend/Loader/Autoloader.php';
Pyton_000
5.10.2015, 16:16:13
sazian
5.10.2015, 16:16:17
sprawdź tak
require_once 'libraries/Zend/Loader/Autoloader.php';
kona88
6.10.2015, 19:27:31
@ sazian - nie działą
@ Pyton_000 - sprawdzam
niestety, dalej to samo...
przywrocilem wszystko na nowo i wgralem nowe katalog Zend ze strony zend framework
aktualnie takie błędy...
Cytat
[06-Oct-2015 16:35:02 UTC] PHP Fatal error: require_once() [<a href='function.require'>function.require</a>]: Failed opening required '/libraries/Zend/Loader/Autoloader.php' (include_path='/libraries:/application/core:/application/models:/:.:/:/usr/local/php/pear5') in /application/core/System/Bootstrap.php on line 209
[06-Oct-2015 16:35:02 UTC] PHP Warning: require_once(/libraries/Zend/Loader/Autoloader.php) [<a href='function.require-once'>function.require-once</a>]: failed to open stream: No such file or directory in /application/core/System/Bootstrap.php on line 209
[06-Oct-2015 16:35:02 UTC] PHP Fatal error: require_once() [<a href='function.require'>function.require</a>]: Failed opening required '/libraries/Zend/Loader/Autoloader.php' (include_path='/libraries:/application/core:/application/models:/:.:/:/usr/local/php/pear5') in /application/core/System/Bootstrap.php on line 209
[06-Oct-2015 16:35:02 UTC] PHP Warning: require_once(/libraries/Zend/Loader/Autoloader.php) [<a href='function.require-once'>function.require-once</a>]: failed to open stream: No such file or directory in /application/core/System/Bootstrap.php on line 209
[06-Oct-2015 16:38:23 UTC] PHP Warning: require_once(/libraries/Zend/Loader/Autoloader.php) [<a href='function.require-once'>function.require-once</a>]: failed to open stream: No such file or directory in /application/core/System/Bootstrap.php on line 209
[06-Oct-2015 16:38:23 UTC] PHP Fatal error: require_once() [<a href='function.require'>function.require</a>]: Failed opening required '/libraries/Zend/Loader/Autoloader.php' (include_path='/libraries:/application/core:/application/models:/:.:/:/usr/local/php/pear5') in /application/core/System/Bootstrap.php on line 209
[06-Oct-2015 16:43:30 UTC] PHP Fatal error: Call to a member function pushAutoloader() on a non-object in /application/core/System/Bootstrap.php on line 216
[06-Oct-2015 16:45:14 UTC] PHP Fatal error: Call to a member function pushAutoloader() on a non-object in /application/core/System/Bootstrap.php on line 216
[06-Oct-2015 17:10:56 UTC] PHP Fatal error: Call to a member function pushAutoloader() on a non-object in /application/core/System/Bootstrap.php on line 216
[06-Oct-2015 17:15:52 UTC] PHP Fatal error: Call to a member function pushAutoloader() on a non-object in /application/core/System/Bootstrap.php on line 216
[06-Oct-2015 17:15:52 UTC] PHP Fatal error: Call to a member function pushAutoloader() on a non-object in /application/core/System/Bootstrap.php on line 216
[06-Oct-2015 17:15:56 UTC] PHP Fatal error: Call to a member function pushAutoloader() on a non-object in /application/core/System/Bootstrap.php on line 216
sazian
6.10.2015, 20:59:48
w indeksie po nad require "InitBoot.php";daj var_dump(get_include_path() );
i zachaszuj to require
co pokaże ?
kona88
6.10.2015, 22:29:53
na stronie wywala
Cytat
string(75) "/libraries:/application/core:/application/models:/:.:/:/usr/local/php/pear5"
sazian
7.10.2015, 15:41:29
ten plik /libraries/Zend/Loader/Autoloader.php na pewno ma dobre uprawnienia ?
kona88
7.10.2015, 15:52:57
tak
sazian
7.10.2015, 19:30:51
sprawdzałeś to na jakiejś innej maszynie ? np. na lokalu ?
kona88
8.10.2015, 16:06:46
na lokalnym nie sprawdzałem, sprawdzalem na innym serwerze, bo myślałem, że home.pl znowu coś chrzani, ale to samo...
pwoli grzebie sobie dalej, jedne błędy niweluje, powstają drugie... aktualnie:
Cytat
Fatal error: Uncaught exception 'PDOException' with message 'SQLSTATE[28000] [1045] Access denied for user 'waspit_12'@'localhost' (using password: YES)' in /application/core/Db/Adapter/Pdo/Mysql.php:111 Stack trace: #0 /application/core/Db/Adapter/Pdo/Mysql.php(111): PDO->__construct('mysql:host=sql....', 'waspit_12', 'haslo', Array) #1 /libraries/Zend/Db/Adapter/Pdo/Abstract.php(386): Db_Adapter_Pdo_Mysql->_connect() #2 /application/core/System/BugTracker.php(398): Zend_Db_Adapter_Pdo_Abstract->getServerVersion() #3 /application/core/System/BugTracker.php(370): System_BugTracker->makeBug(false, NULL) #4 [internal function]: System_BugTracker->exceptionHandler(Object(Zend_Db_Adapter_Exception)) #5 {main} Next exception 'Zend_Db_Adapter_Exception' with message 'SQLSTATE[28000] [1045] Access denied for user 'waspit_12'@'localhost' (using password: YES); Reconnections: 0' in /application/core/Db/Adapter/Pdo/Mysql.php:129 Stack trace: #0 /libraries/Zend/Db/Adapter/Pdo/Abstract.php(386): Db_Adapter_Pdo_Mysql->_connect() #1 /application/core/System/BugTracker.php(398): Zend_Db_Adapter_Pdo_Abstract->getServerVersion() #2 /application/core/System/BugTracker.php(370): System_BugTracker->makeBug(false, NULL) #3 [internal function]: System_BugTracker->exceptionHandler(Object(Zend_Db_Adapter_Exception)) #4 {main} thrown in /application/core/Db/Adapter/Pdo/Mysql.php on line 129
Fatal error: Uncaught exception 'PDOException' with message 'SQLSTATE[28000] [1045] Access denied for user 'waspit_12'@'localhost' (using password: YES)' in /application/core/Db/Adapter/Pdo/Mysql.php:111 Stack trace: #0 /application/core/Db/Adapter/Pdo/Mysql.php(111): PDO->__construct('mysql:host=sql....', 'waspit_12', 'haslo', Array) #1 /libraries/Zend/Db/Adapter/Pdo/Abstract.php(386): Db_Adapter_Pdo_Mysql->_connect() #2 /application/core/System/BugTracker.php(398): Zend_Db_Adapter_Pdo_Abstract->getServerVersion() #3 /application/core/System/BugTracker.php(194): System_BugTracker->makeBug() #4 [internal function]: System_BugTracker->shutdownHandler() #5 {main} Next exception 'Zend_Db_Adapter_Exception' with message 'SQLSTATE[28000] [1045] Access denied for user 'waspit_12'@'localhost' (using password: YES); Reconnections: 0' in /application/core/Db/Adapter/Pdo/Mysql.php:129 Stack trace: #0 /libraries/Zend/Db/Adapter/Pdo/Abstract.php(386): Db_Adapter_Pdo_Mysql->_connect() #1 /application/core/System/BugTracker.php(398): Zend_Db_Adapter_Pdo_Abstract->getServerVersion() #2 /application/core/System/BugTracker.php(194): System_BugTracker->makeBug() #3 [internal function]: System_BugTracker->shutdownHandler() #4 {main} thrown in /application/core/Db/Adapter/Pdo/Mysql.php on line 129
czy ktos moze wie, w jakich dokładnie plikach mieszczą się wszystkie configi shoper'a? dotyczące bazy danych? wyglada mi to na problem z połączeniem się do bazy?
Pyton_000
8.10.2015, 16:18:46
Czekaj, rozumiem że postępujesz dokładnie tak jak napisali tutaj?
https://www.shoper.pl/help/articles/view/id/291
kona88
8.10.2015, 17:35:57
Nie instaluję shopera od podstaw, przeniosłem wszystko z innego serwera na swój serwer, jednak na poprzednim serwerze, również występowały te błędy.
Nie mam możliwości pobrania tej wersji shopera, bo oni juz nie mają do niej supportu i krzyczą sobie bagatela ponad 700 zł za aktualizacje, a nie jest mi ona potrzeba, bo stara wersja również spełniała moje oczekiwania...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.