lustfingers
30.09.2015, 20:07:10
Tak w skrócie jak wygląda funkcja:
1. public function generateLink($parents, $is_childe = 0) {
2. $html = '';
3. foreach ($parents as $key => $parent) { ... }
4. $przedlinkiem = text;
5. $html .= $parent
6.
7. if (isset($parent['childe']) && !empty($parent['childe'])) {
8. $html .= $this->generateLink($parent['childe'], 1);
W linii 5 mam zmienną $parent chce tam dodać zmienną $przedlinkiem z tym że ta zmienna ma się wyświetlać tylko dla $parent['childe'] to natomiast jest generowane w linii 8 na podstawie m.in. linii 5.
Szukam podpowiedzi która mnie nakieruje na rozwiązanie.
Przepraszam jeśli coś nazywam nie fachowo i nie potrafię nazwać rzeczy po imieniu, dopiero sie uczę i szukam nakierowania.
Pyton_000
30.09.2015, 20:08:58
Zupa była za słona?
lustfingers
30.09.2015, 20:22:04
Przepraszam ale nie rozumie?
Pyton_000
30.09.2015, 21:07:23
ja też
lustfingers
1.10.2015, 04:39:59
No to jest nas dwóch, ale tak na poważnie postaram sie wytłumaczyć: funkcja z linii 1 generuje mi spis linków kategorii głównej, ta sama funkcja w linii 8 generuje mi dla tych rodziców spis linków podkategorii. Cokolwiek nie zmienię w linii 5 lub przed nią jest z automatu dla obu wyników czyli głównych kategorii i podkategorii. dlatego w linii 5 chce dodać $html .= $parent.$przedlinkiem tylko z jakimś parametrem aby ta zmienna przed linkiem była wyświetlana tylko dla podkategorii, a nie dla kategorii głównych.
Logicznym było by zdefiniować tą zmienna poniżej, i wtedy nie jest brana pod uwagę dla pierwszego wywołania generateLink() z tym że nie działa wtedy poprawnie i wybiórczo pomija niektóre podkategorie.
Pyton_000
1.10.2015, 08:10:03
Ok teraz jest jaśniejsze.
przekazujesz do funkcji $is_childe = 1 więc sprawdzaj czy $is_childe == 1 jeśli tak to dodawaj
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.