goshia
2.10.2015, 09:26:23
Napisałam stronę w CakePHP dostępną w kilku językach. Jest to rejestracja do zawodów sportowych. Strona jest kodowana w UTF-8. Na stronie nie ma problemu z wyświetlaniem znaków z j. niemieckiego, polskiego i czeskiego. Wyniki formularza zapisuję do bazy również kodowanej w UTF-8. Na stronie jest jednak możliwość generowania pliku PDF z uczestnikami i tu mam problem, gdyż plik nie widzi mi polskich znaków pobranych z bazy danych. Zamiast tego wyświetla mi znak zapytania. Podejrzewam, że to samo będzie z niemieckimi i czeskimi znakami. Domyślne kodowanie w CakePHP jest UTF-8, próbowałam je zmienić ale wywaliło mi błąd. Nie mam pojęcia z mam zrobić
kicaj
2.10.2015, 20:46:36
Kodowanie bazy danych, tabeli i pól jest te same?
Jaki jest silnik generowania PDF'a?
goshia
3.10.2015, 09:38:39
Kodowanie strony i bazy jest w utf-8. W bazie nie widać krzaczków. Generuję PDF za pomocą ufpdf
kicaj
3.10.2015, 10:18:42
Czcionka, której używasz w PDF'ie ma wsparcie dla ogonków?
goshia
4.10.2015, 14:58:51
tak, tekst nie pobierany z bazy danych jest wyświetlany poprawnie
to samo jest niestety na stronie administracyjnej.
Ale tylko jeżeli jest tekst wyświetlany w polach typu input lub textarea
Problem rozwiązany. Wpisałam po połączeniu z bazą danych te linijki i wszystko wyświetla się poprawnie:
mysql_query ("set character_set_client='utf8'");
mysql_query ("set character_set_results='utf8'");
mysql_query ("set collation_connection='utf8_general_ci'");
kicaj
4.10.2015, 16:25:56
W konfiguracji bazy danych (Config/database.php) masz ustawiony klucz `encoding` na `UTF-8` lub `UTF8`?
To powinno załatwić twoje zapytanie SQL typu SET...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.