$laravel = "prostota";
$symfony2 = "enterprise";
isQuickStart($laravel ); // true
isQuickStart($symfony2); // false
isMoreCapable($laravel); // false
isMoreCapable($symfony2); // true
PS Pisałem komercyjne projekty na Symfony 2, L3, L4.0 i L4.2, także znam te dwa farmeworki z praktyki (L5 jeszcze nie używałem). Laravel jest znacznie łatwiejszy do ogarnięcie i szybciej można zacząć w nim pisać, do prostych projektów zawsze wybierałem Laravela. Symfony 2 jest trudniejsze do ogarnięcia i dłużej się w nim pisze. To taki standardowy "enterprajsowy" framework, który posiada fajne biblioteki, ma dużą społeczność, ale niestety wymaga znacznie więcej czasu, aby się w nim połapać.
Zakładając, że ktoś jest zielony z Symfony 2 i z Laravela 4/5, mogę śmiało stwierdzić, że po dwóch dniach w L4/5 już coś naskrobie, a w Symofny 2 będzie siedział nad jakimś tutorialem i zastanawiał się jak ogarnąć Doctrine, albo jak zmodyfikować FosUserBundle, aby działało tak jak chce (choćby ścieżki czy widoki). ; )
Start z Symfony 2 jest zdecydowanie trudniejszy - pamiętam moje pierwsze dni z Laravelem i z Symfony 2, to są doświadczenia bez porównania. To samo mówią koledzy z pracy - ich pierwsze zetknięcie się z Laravelem było gładkie, w ciągu 2 dni można ogarnąć całą dokumentację i mieć pojęcie jak wszystko działa. Z Symfony 2 nie ma takiej opcji, samo ogarnięcie farmeworka i jego podstawowych bibliotek (choćby Doctrine) zajmuje sporo czasu, nie mówiąc już o polecanych bundlach.