Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Symfony2 VS Laravel5, który wybrać?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Vertisan
Witam!

Pytanie takie jak w temacie, który framework bardziej polecacie? Symfony2 jest najpopularniejszy w Polsce, ale Laravel znowu zyskuje coraz lepszą popularność na świecie ..
Wyczytałem, że Laravel ze względu na lepszy cache (10x szybszy od Symfony podobno) jest polecany do mniejszych aplikacji, natomiast Symfony znowu do dużych projektów, jednak nie potrafię pojąć dlaczego ..
Do tej pory pracowałem jedynie na CI 3.

Pozdrawiam
ohm
Taki temat już tu się przewijał nie raz.

Ogólnie, kto co lubi i komu co pasuje. Spróbuj jednego, spróbuj drugiego i sam podejmij decyzję.
Vertisan
Cytat(ohm @ 7.10.2015, 20:02:15 ) *
Taki temat już tu się przewijał nie raz.

Ogólnie, kto co lubi i komu co pasuje. Spróbuj jednego, spróbuj drugiego i sam podejmij decyzję.

To wiem, mnie akurat chodzi bardziej o porównanie Laravela i Symfony
Damonsson
Każdy ma swoich fanboys'ów i zaraz rozpęta się piekło w postach. Któregokolwiek nie wybierzesz, będzie dobrze, lepiej niż CI3.
Pyton_000
+1 Damonsson

Jak chcesz mieć dużo pracy to Symfony
Jak chcesz się bawić i robić to z przyjemnością to Laravel

Oba mają swoje wady i zalety.
Mi się podoba Laravel i idę w tym kierunku, coraz więcej ludzi się tym interesuje, a za jakiś czas może być równie pożądany jak Symfony ze względu na swoje LTS
Dejmien_85
  1. $laravel = "prostota";
  2. $symfony2 = "enterprise";
  3.  
  4. isQuickStart($laravel ); // true
  5. isQuickStart($symfony2); // false
  6.  
  7. isMoreCapable($laravel); // false
  8. isMoreCapable($symfony2); // true

PS Pisałem komercyjne projekty na Symfony 2, L3, L4.0 i L4.2, także znam te dwa farmeworki z praktyki (L5 jeszcze nie używałem). Laravel jest znacznie łatwiejszy do ogarnięcie i szybciej można zacząć w nim pisać, do prostych projektów zawsze wybierałem Laravela. Symfony 2 jest trudniejsze do ogarnięcia i dłużej się w nim pisze. To taki standardowy "enterprajsowy" framework, który posiada fajne biblioteki, ma dużą społeczność, ale niestety wymaga znacznie więcej czasu, aby się w nim połapać.

Zakładając, że ktoś jest zielony z Symfony 2 i z Laravela 4/5, mogę śmiało stwierdzić, że po dwóch dniach w L4/5 już coś naskrobie, a w Symofny 2 będzie siedział nad jakimś tutorialem i zastanawiał się jak ogarnąć Doctrine, albo jak zmodyfikować FosUserBundle, aby działało tak jak chce (choćby ścieżki czy widoki). ; )

Start z Symfony 2 jest zdecydowanie trudniejszy - pamiętam moje pierwsze dni z Laravelem i z Symfony 2, to są doświadczenia bez porównania. To samo mówią koledzy z pracy - ich pierwsze zetknięcie się z Laravelem było gładkie, w ciągu 2 dni można ogarnąć całą dokumentację i mieć pojęcie jak wszystko działa. Z Symfony 2 nie ma takiej opcji, samo ogarnięcie farmeworka i jego podstawowych bibliotek (choćby Doctrine) zajmuje sporo czasu, nie mówiąc już o polecanych bundlach.
viking
A myślałeś może o nadchodzącym ZF3? Jako pierwszy z tych komercyjnych znanych FW będzie wspierał PSR-7 (beż żadnych mostków i innych). Mieli wydać w Q3 tego roku ale trochę się przedłużyło. Będzie w tym miesiącu według zapowiedzi.
karolgolo
Miałem do wyboru kilka frameworków do nauki od podstaw. Próbowałem od zera symfony 2, nie poszło. Próbowałem innych w tym phalcon, także było ciężko. Spróbowałem Laravel i poszło na całego, mimo angielskich dokumentacji i angielskich materiałów wsparcia. Aż napisałem kurs kilku częściowy w j. polskim o Laravel od zera. Zapraszam na http://nepras.pl. Jestem definitywnie za Laravel, mimo opinii krążącym o nim.
szajens
Ja zastanawiam się nad Laravel lub CodeIgniter 2 lub 3, co byście polecali między tymi dwoma?
Pyton_000
L 5.1
szajens
Pyton_000 nakieruj od czego zaczac? Czy tylko uczyc sie z dokumentacji?
jacobson
Pyton_000 +1

Zgadzam się zupełnie, codeigniter był fajny na szybki projekt.
W Laravelu naprawde przyjemnie się programuje, a na szybki projekt po prostu Lumen i gotowe.
Dokumentacja Laravela jest naprawdę bardzo przystępna. Kiedy był dostępny dożywotni dostęp do laracasts.com, wykupiłem sobie i zdecydowanie polecam również jako źródło nauki smile.gif
Pyton_000
Tak, laracasts.com to najlepsze źródło wiedzy na początek. Wykup sobie subskrypcje na mc (ok 30 zł) i będziesz miał dost. do wszystkich materiałów, a jest ich tam bardzo dużo.
Dokumentacja jest łatwa i czytelna więc też polecam jako główne źródło wiedzy. Potem StackOverflow i tutejsze forum gdzie obecnie rezyduję wink.gif
Daiquiri
Z Laravelem można się zaprzyjaźnić z wykorzystaniem dokumentacji, która wbrew pozorom jest stosunkowo obszerna. W zasadzie sporo tutoriali dla początkujących z laracastów, polega na "przerobieniu" dokładnie tego, co znajduje się w dokumentacji. Nie zmienia to jednak faktu, że laracasty to nie tylko fajne tutoriale, ale i społeczność forumowa z laravelowym zacięciem smile.gif.

Dla mnie Laravel jest zorientowany na developerów - bardzo intuicyjny, fajnie i lekko się z nim pracuje.
Forti
Moim zdaniem jak chcesz łatwo w Polsce znaleźć prace to jedynie symfony. Nawet jeżeli dana firma programuje w innym frameworku to symfony jest dużym, biznesowym kolosem i nauka tego sporo ci da - wbrez pozorom. Próg wejścia jest co prawda większy, ale i korzyści większe.
szajens
Może ktoś podesłać jakiś mały funkcjonalny skrypcik zrobiony w laravel'u? Żeby przejrzeć kod.

edit: heh mam problem zainstalowania laravela pod windowsem, zainstalowalem przez composer ale błedy wyskakują

Kod
Warning: require(D:\xampp\htdocs\laravel-4.2.11\bootstrap/../vendor/autoload.php): failed to open stream: No such file or directory in D:\xampp\htdocs\laravel-4.2.11\bootstrap\autoload.php on line 17

Fatal error: require(): Failed opening required 'D:\xampp\htdocs\laravel-4.2.11\bootstrap/../vendor/autoload.php' (include_path='.;D:\xampp\php\PEAR') in D:\xampp\htdocs\laravel-4.2.11\bootstrap\autoload.php on line 17
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.