Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] [MYSQL] szczegóły rekordu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mizii
Witam
chcial bym sie przywitac smile.gif jestem nowy na forum i napotkalem problem, jak pewnie wiekszosc ktora tu pisze,
w pracy zdarza mi sie czasami poprawiac/edytowac rozne skrypty napisane w php z zastosowaniem mysql-a.
Teraz trafilem na problem który polega na tym iż mam taki fragment kodu:

1. while($r = mysql_fetch_array($wynik)) {
  2. echo "<tr>";
  3. echo "<td>".$r[2]."</td>";
  4. echo "<td>".$r[3]."</td>";
  5. echo "<td>".$r[5]."</td>";
  6. echo "<td>".$r[7]."</td>";
  7. echo "</tr>";
  8. }

Robie nim zrzut tablicy z bazy i ją wyswietlam jak większość z was się domysla, teraz chciał bym aby z pola ".$r[2]." zrobic link ktory bedzie odpowiadal szczegola jednego rekordu, cos na wzor:

1. echo "<td><a href=index.php?id=szczegoly".$r[2]."</a></td>";

i tu rodzi sie moje pytanie jak madrze wykonac zapamietanie zmiennej, myslalem o jakiejs zmienej globalnej lecz nie specjalnie wiem jak to zrobic, drugim pomyslem ktory mi sie pojawil to jakas tablica w bazie z tempem ktory przechowywal by dana zminną.

Podzieli się ktos pomyslem jakiegos dobrego rozwiazania?
pozdrawiam Mizii
Pyton_000
sesje, poza tym co ty chcesz przechowywać ?
mizii
sesje mam ogolnie zrobione, przechowac chce id danego linku czyli wartosc $r[0]
i na podstawie tej wartosci chce wyswietlic caly wiersz z id
np
  1. while($r = mysql_fetch_array($wynik)) {
  2. echo "<tr>";
  3. echo "<td>".$r[2]."</td>";
  4. echo "<td>".$r[3]."</td>";
  5. echo "<td>".$r[5]."</td>";
  6. echo "<td>".$r[7]."</td>";
  7. echo "</tr>";
  8. }

zawartoscia tabeli jest jakis tam ksiegozbior , pola 2 3 5 i 7 to tytuł autor gatunek i cos jeszcze
teraz klikajac w pole z tytulem chce otwierac druga strone w ktorej beda szczegoly, recenzje, opisy, oceny, plakat itp
myslalem o zapytaniu typu

1. echo "<td><a href=index.php?id=szczegoly".$r[2]."</a></td>";
  2. mysql_query("INSERT INTO temp SET nick='$nick', tytul='$r[0]'")

i na poczatku strony z szczegolami pobierac ta zmienna
phpion