Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]wyświetlanie informacji w pliku txt w xml
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
stojakes
Witam, to mój pierwszy temat na forum i mam nadzieję nie ostatni. Od wczorajszego dnia borykam się z problemem ze skryptem php, polegającym na tym, że wyświetlałby mi na ekranie tekst sformatowany do xml z informacjami zawartymi w txt, lecz jak narazie wyświetla mi taką oto linię

Kod
'; echo 'false'; echo ''; echo ++$a; echo ''; echo ''; echo trim($owoc); echo ''; echo 'Social Bookmark'; echo ''; echo ''; echo '1'; echo 'xxx'; echo '2'; echo '0'; echo ''; } ?>

treść kodu to:

Kod
<?php

header('Content-type: application/xml; charset="utf-8"');
$a = 1210;
$owoce = file('owoce.txt');
foreach ($owoce as $owoc)
{
    echo '<ProfileAccount>';
    echo '<Choose>false</Choose>';
    echo '<Index>';
    echo ++$a;
    echo '</Index>';
    echo '<SiteName>';
    echo trim($owoc);
    echo '</SiteName>';    
    echo '<Group>Social Bookmark</Group>';
    echo '<Username />';  
    echo '<Password />';  
    echo '<Name>1</Name>';  
    echo '<CampaignName>xxx</CampaignName>';  
    echo '<Register>2</Register>';  
    echo '<Submit>0</Submit>';
    echo '</ProfileAccount>';  
}

?>

Z góry bardzo dziękuję za pomoc
Tomplus
mówisz że wyświetlasz w pliku txt, a dlaczego nie w pliku .PHP?

Aby wykonać kod parserem PHP należy wskazać rozszerzenie .php, a jeżeli chcesz mieć .txt to musisz np. w .htaccess ustawić przekierowanie .txt na skrypt .php

Kod
RewriteEngine on
RewriteRule ^([a-z0-9]).xml$ skrypt.php
stojakes
W każdej lini pliku owoce.txt jest url witryny www który chciałbym, aby był skonwertowany do takiej postaci:
Kod
<ProfileAccount>
    <Choose>false</Choose>
    <Index>INKLEMENTOWANA LICZBA PORZĄDKOWA</Index>
    <SiteName>URL Z PLIKU</SiteName>
    <PR>0</PR>
    <Group>Wiki Sites</Group>
    <Username />
    <Password />
    <Name>100jan</Name>
    <CampaignName>100jan.za.pl</CampaignName>
    <Register>0</Register>
    <Submit>0</Submit>
  </ProfileAccount>

Nie musi nawet zapisywać do pliku xml, byleby wyświetlało mi kod do skopiowania. Nie jest to kod na stronke, po prostu wrzucam na serwer prostą stronę w html z tym kodem php i zamiast generować mi kod z pliku owoce.txt wyświetla mi linię podaną powyżej, nie mam pojęcia czemu zjada mi kod zawarty w znakach <>
nospor
Masz w ogole zainstalowane php? Bo teraz przegladarka ci odpala zawartosc tego pliku zamiast go wykonac
stojakes
Niestety Webserv u mnie na komputerze kuleje i używam serwerów zewnętrznych, ale w informacjach strony serwerowni jest obsługa systemu php. Ale fakt, spróbuje się zarejestrowac w innym serwisie, może to pomoże
nospor
Pamietaj, ze plik ma miec rozszerzenie .php wink.gif
stojakes
Kurka! Działa, dzięki za pomoc. Kocham was jak cholera.
nospor
To zaspokoj prosze moja ciekawosc i powiedz jakie dales rozszerzenie dla tego pliku wczesniej smile.gif
stojakes
Ogólnie rzecz ujmując, był to skrypt ujęty w znacznikach <?php /?> lecz serwis z jakiego korzystałem nie do końca serwował wsparcie dla php, polecam używanie zagranicznych serwisów tongue.gif Lecz i tak, trzeba kliknąc w źródło strony, bo w htmlu chyba zjada wszystkie znaczniki <> bo weryfikuje je jako kod strony.

Tak poza tematem, strona która udostępniała by takie szablonowanie plików xml, jest czymś bardzo przydatnym i polecam postawienie takiego serwisu, bo tego nigdzie w internetach nie ma. Ja niestety jestem zbyt zielony w tym temacie.
nospor
Cytat
Lecz i tak, trzeba kliknąc w źródło strony, bo w htmlu chyba zjada wszystkie znaczniki <> bo weryfikuje je jako kod strony.

wystarczy ze dasz
echo '<pre>';
przed petla smile.gif
stojakes
echo '<pre>'; Jedynie zmieniło wyświetlanie tekstu do okna z paskami przewijania, a kod xml został i tak zjedzony
Tomplus
Czyli miałem rację że pliku .php nie było.

A serwery zagraniczne wcale nie muszą być takie dobre. Kwestia to czytanie tego co oferują hostingi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.