Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]Przesyłanie informacji PHP->HTML->PHP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Hadson172
Witam, potrzebuje pewnej pomocy. Próbuję zrobić coś na wzór bloga opartego na PHP,HTML i plikach (bez uzycia baz danych). Z grubsza wygląda to mniej więcej tak:

blog.php <- odpowiedzialny za wyświetlanie listy blogów i zawartości katalogów (komentarze, wpisy, dane użytkownika).
comments.html <- formularz dodawania komentarza do konkretnego wpisu (imię,nazwisko,treść).
komment.php <- obsługuje formularz tworzy odpowiedni plik w katalogu i zapisuje tam treść komentarza do danego wpisu.

No i tak, wpisy w blogu identyfikuje po dacie ich dodania. Komentarze do wpisu to podkatalogi danego wpisu do którego dodawany jest komentarz.

No i generalnie blog.php wyswietla mi liste wpisów i pod kazdym wpisem jest hiperłacze które wyglada mniej wiecej tak :
  1. $link = "?questionmark.gif?" . $file; // problem link do opcji komentowania
  2. echo "<br>";
  3. echo "<a href=$link>Komentuj</a>";
  4. echo "<br>";
  5.  
  6. echo "<a href=wpis.html>Dodaj wpis</a>";
  7. echo "<br>";

No i generalnie pojawił mi sie problem, w jaki sposób mogę włączyć formularz comments.html później uzupełniony przesłać do komments.php aby posiadać informacje do którego wpisu jestem w trakcie dodawania komentarza (przypomnę wpisy indentyfikowane są po dacie dodania). Probowałem to obejśc w taki sposób że w comments.html zamieniłem na comments.php i przesłałem tam informacje za pomocą post'a i przypisałem ją do ukrytego formularza :
  1. <input type="hidden" name="wpis" value=<?php $_GET["wpis"] ?> >
niestety to nie zadziałało. W jakiś inny sposób moge to zrobic?
darko
Najprostszym możliwy sposób to ukryte pole formularza (input type="hidden") z wartością np. <?php echo time() ?> którą będzie unixowy znacznik czasu. Znaczniki takie można konwertować do normalnej daty oraz porównywać ze sobą, im większa liczba tym późniejszy timestamp.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.