Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][PHP]Odliczanie dla każdego rekordu osobno, pętla.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MeGusta
Witam, mam problem ponieważ chcę zrobić system aukcji, problem w tym, że w bazie zapisuje czas oczekiwania np (3600 itd), i za pomocą skryptu js wyświetlam odliczanie tego czasu. Problem w tym, że gdy puszczę to przez pętle to odlicza mi tylko dla jednego. I co chwile się zmienia lecąc przez wszystkie rekordy po kolei. Chciałbym aby odliczało dla każdego osobno.

KOD:

1. foreach($cos as $c){
  2.  
  3. echo '<tr><td>'.$ma['img'].'</td><td id="czas"><script type="text/javascript">liczCzas('.$ma['czas'].')</script></td><td><b>'.$author['user_name'].'</b></td></tr>';
  4.  
  5. }
  6.  
  7.  
  8. function liczCzas(ile) {
  9. godzin = Math.floor(ile / 3600);
  10. minut = Math.floor((ile - godzin * 3600) / 60);
  11. sekund = ile - minut * 60 - godzin * 3600;
  12. if (godzin < 10){ godzin = "0" + godzin; }
  13. if (minut < 10){ minut = "0" + minut; }
  14. if (sekund < 10){ sekund = "0" + sekund; }
  15. if (ile > 0){
  16. ile--;
  17. document.getElementById("czas").innerHTML = godzin + ":" + minut + ":" + sekund;
  18. setTimeout("liczCzas("+ile+")", 1000);
  19. } else {
  20. document.getElementById("czas").innerHTML = "<b>Zakończono.</b>";
  21. }
  22. }
  23.  

DRUGIE pytanie:

Mógłbym mi ktoś podsunąc w jaki sposób mogę zrobić funkcje czy coś, aby po upłynięciu tego czasu usuwała się aukcja.
patwoj98
Rozwiązałbym to w ten sposób:
Pobierz dla każdego rekordu czas, w którym znów coś będzie można zrobić, odejmij od niego teraz i liczbę sekund (w unixie bym to zrobił) odejmuj o 1 co sekundę. Dla każdego taki skrypcik.
Drugie - zapuść crona, który sprawdzi czy termin aukcji już upłynął.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.