Tworzę prostą aplikacje z logowanie i sesją. Jedno pyatanie zaznaczyłem jako komentarze w kodzie (wydaje mi się że chyba najlepsze rozwiązanie aby wytłumaczyć o co mi chodzi)
<!DOCTYPE html> <head> <meta charset="UTF-8"> <title>strona</title> </head> <body> <div> <center> <br> <br> <font>LOGOWANIE</font> <br> <br> <?php $con = mysqli_connect('localhost', 'ja, 'ja', 'baza'); if(mysqli_connect_errno()){ echo mysqli_connect_error(); exit(); } session_start(); if(isset($_POST['zaloguj'])){ $login = $_POST['login']; $haslo= $_POST['haslo']; $log = mysqli_query($con, 'select * from uzytkownicy where login = "'.$login.'" and haslo = "'.$haslo.'" '); //$res=$mysqli->query($log); if(mysqli_num_rows($log)==1 || ){ if("'.admin.'"==1){ <------Czy w ten sposób powinno się podawać zmienne z bazy danych których wartość ma sprawdzić? $_SESSION ['imie'] = $imie; $_SESSION ['nazwisko'] = $nazwisko; <---- header ('Location:admin.php'); } else{ $_SESSION ['imie'] = $imie; $_SESSION ['nazwisko'] = $nazwisko; header ('Location:start.php'); } }else{ echo "Błędny login lub hasło"; } if(isset($_GET['Wyloguj'])){ session_unregister($login); } } ?> <form name="logowanie" method="POST"> LOGIN <input type="text" name="login" value="" size="35" /><br> HASŁO <input type="password" name="haslo" value="" size="35" /><br> <input type="submit" value="Login" name="zaloguj" /> </form> </center> </body> </html>
Odnośnie linijki 36 i 37: Czy dzięki takiej konstrukcji program przechwyci konkretne dane z bazy i przypisze je do tych zmiennych dzieki czemu będe mógł się do nich odwoływać na innych plikach tego projektu? Np. na stronie admin czy ten zapisa ma sens
?
Której składni lepiej używać mysql czy mysqli?