Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: FPDF MySQL - Problem z selectem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ghoster24
Szanowni użytkownicy forum, szukam pomocy z biblioteką fpdf, gdyż chcę wydrukować raport (z mysql). Mianowicie problem wygląda następująco: Mam skrypt do wydruku i w select'cie muszę dodać warunek WHERE, który porówna mi imieNazwisko ze zmienną $EGZ, którą rzutuje z Geta pobranego z innej strony, niestety żadna forma zapisu zmiennej nie chce funkcjonować, cały czas wyskakują mi błędy. Poniżej zamieszczam kod. Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc.

1. <?php
  2. $EGZ=$_GET['EGZ'];
  3. if ($_GET['EGZ']) {
  4.  
  5. require('mysql_table.php');
  6.  
  7. class PDF extends PDF_MySQL_Table
  8. {
  9. function Header()
  10. {
  11. //Title
  12. $this->SetFont('Arial','',18);
  13. $this->Cell(0,6,'Raport ze strony ł - lista umów',0,1,'C');
  14. $this->Ln(10);
  15. //Ensure table header is output
  16. parent::Header();
  17. }
  18. }
  19. mysql_connect('localhost','s126631','s126631');
  20. mysql_select_db('s126631');
  21. $pdf=new PDF();
  22. $pdf->AddPage('L');
  23. //Second table: specify 3 columns
  24. $pdf->AddCol('numerUmowy',20,'Nr Umowy','C');
  25. $pdf->AddCol('imieNazwisko',40,'Imie i Nazwisko','C');
  26. $pdf->AddCol('nazwaCe',120,'Nazwa CE','C');
  27. $pdf->AddCol('dataRozpoczecia',40,'Data Rozpoczecia','C');
  28. $pdf->AddCol('dataZakonczenia',40,'Data Zakonczenia','C');
  29. $prop=array('HeaderColor'=>array(255,150,100),
  30. 'color1'=>array(210,245,255),
  31. 'color2'=>array(255,255,210),
  32. 'padding'=>2);
  33.  
  34. $pdf->Table('SELECT `numerUmowy`, `imieNazwisko`,`nazwaCe`,`dataRozpoczecia`,`dataZakonczenia` from Umowy WHERE `imieNazwisko` = '$EGZ' order by `numerUmowy`',$prop);
  35.  
  36. header('Content-type: projekter/pdf');
  37. $pdf->Output('projekter'.".pdf", 'D');
  38. }
  39. ?>
k_@_m_i_l
To jeszcze te błędy załącz, bo wróżkami nie jesteśmy.

Poza tym, nie tak:
  1. 'SELECT `numerUmowy`, `imieNazwisko`,`nazwaCe`,`dataRozpoczecia`,`dataZakonczenia` from Umowy WHERE `imieNazwisko` = '$EGZ' order by `numerUmowy`'

tylko tak:
  1. 'SELECT `numerUmowy`, `imieNazwisko`,`nazwaCe`,`dataRozpoczecia`,`dataZakonczenia` from Umowy WHERE `imieNazwisko` = '.$EGZ.' order by `numerUmowy`'
aniolekx
masz ta zmienna w pojedynczym cydzyslowiu ktory nie przetwarza zmiennych php (caly argument z zapytaniem)

pozatym przypisanie zmiennej z geta powinno byc po sprawdzeniu warunku ze ten indeks w gecie istnieje...

Cytat(k_@_m_i_l @ 16.01.2016, 08:40:58 ) *
tylko tak:
  1. 'SELECT `numerUmowy`, `imieNazwisko`,`nazwaCe`,`dataRozpoczecia`,`dataZakonczenia` from Umowy WHERE `imieNazwisko` = '.$EGZ.' order by `numerUmowy`'

jak tak to lepiej tak: wink.gif
  1. 'SELECT `numerUmowy`, `imieNazwisko`,`nazwaCe`,`dataRozpoczecia`,`dataZakonczenia` from Umowy WHERE `imieNazwisko` = "'.$EGZ.'" order by `numerUmowy`'

ghoster24
Dzięki wielkie. Życie mi uratowaliście. Problem rozwiązany smile.gif
k_@_m_i_l
Cytat(aniolekx @ 16.01.2016, 08:50:05 ) *
jak tak to lepiej tak: wink.gif
  1. 'SELECT `numerUmowy`, `imieNazwisko`,`nazwaCe`,`dataRozpoczecia`,`dataZakonczenia` from Umowy WHERE `imieNazwisko` = "'.$EGZ.'" order by `numerUmowy`'

Fakt, fakt - z rozpędu przeoczyłem, mój błąd wink.gif
Chociaż i tak lepiej żeby pojawiła się w miejscu wstawienia $EGZ jakaś funkcja czyszcząca dane, żeby się nie narazić na sqli.

com
@up lepiej, to prepare z mysqli lub PDO wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.