miałem na serverze forum w by przemo i poprzez phpmyadmin w by przemo (phpmyadmin logując się poprzez forum by przemo) zrobiłem backup bazy
hostingu tego już nie ma, nie mam żadnej informacji odnośnie jego, (jaki msql był w phgpmyadmine hostingu) , mam tylko surowe ftp razem z zapisem bazy
robiąc kopię zapasową bazy nie dodałem wpisu
Cytat
ALTER DATABASE `nazwa_bazy` DEFAULT CHARACTER SET latin2 COLLATE latin2_general_ci;
przez co nie mam fraz w bazie *.sql na początku - typu -
Cytat
SET NAMES 'utf8';
SET CHARACTER SET 'utf8';
SET SESSION collation_connection = 'latin2_general_ci';
SET CHARACTER SET 'utf8';
SET SESSION collation_connection = 'latin2_general_ci';
- w bazie nie ma wpisów dotyczących kodowania.
gdy otwieram surową bazę *.sql (tą z ftp z folderu db zrobiąną przez by przemo) za pomocą WORDPADA mam znaki polskie poza m.in: poza m.in - ś - zamiast tego znak ¶ , ą - zamiast znak ± i zamiast dużego Ś - ¦ , zamiast ź -jest Ľ
nie wiem jak tą bazę przerobić tak aby właściwie się wgrywałą na hostingi.
gdy ją wgrywam na hosting (próbowałem setki sposóbów) - wyskakują mi znaki zapytania zamiast polskich liter,
natomiast gdy wgrywam ją w kodowaniu idealnie takiM :
Cytat
System porównań dla połączenia MySQL: latin 1 general ci
utf8 - Zestaw znaków dla pliku
metoda porównywań napisów : latin 1 general c
utf8 - Zestaw znaków dla pliku
metoda porównywań napisów : latin 1 general c
,
wyświetlają się trzy polskie litery - Ś, ś, ą , reszta wyświetla się jako znaki zapytania.
czy możecie mi pomóc dobrze przekodować tą bazę tak aby poprawnie na serwerze pokazywała polskie znaki ?
w jakim kodowaniu mam tą bazę ? jak mogę w nią poprawnie dołożyć frazy jak SET NAMES , SET CHARACTER SET i SET SESSION ? - jak mam ją poprawnie przekodować i za pomocą czego tak aby właściwie działąła i pokazywałą polskie znaki ?
bardzo proszę o pomoc !