Witam,
Zdecydowałem się na zmiany struktury w mojej bazie i teraz będzie boleć, pewnie kilkadziesiąt kwerend do zmiany. Ale zmiana jest konieczna i potrzebuje trochę pomocy. Mam tabele z produktami które firma sprzedaje i w niej cenę produktu. Jako że te ceny coraz częściej się zmieniają a nie mogę w nieskończoność regulować tego rabatem w innej tabeli zamówień chce w tabeli produkty dodać pole id ceny i stworzyć nową tabele z cenami. Będzie tam również pole obowiązuje od i pole obowiązuje do które będę porownywal z datą wpływu zamówienia. Dzięki temu w podsumowaniach wszystko będzie się zgadzać i nie trzeba będzie wspomagać się rabatem przy częstych zmianach cen.
Przepraszam za długi wstęp, już tłumaczę czego nie potrafię zrobić. Chciałbym z tabeli produkty pobrać id produktu, cenę i wykorzystać je przy utworzeniu nowej tabeli gdzie oprócz tych dwóch kolumn stworzy się auto integer id ceny jako klucz główny i pole 'obowiązuje od' do wszystkich skopiowanych wartości ustawione od razu na 01.01.2015.
Czy taka operacja jest możliwa?