Witam, jestem uczniem technikum, na zadanie domowe dostałem zadanie i nie mogę sobie z nim poradzić. Mam 2 polecenia do tego, żeby wpisać w shellu. 1. Pokaż właścicieli, którzy posiadają mniej niż 3 zwierzęta. 2. Podziel właścicieli na grupy ze względu na pierwszą literę imienia i policz ile przypada zwierzątek na każdą z grup. Z góry wielkie dzięki za pomoc, pozdrawiam
nospor
8.03.2016, 11:03:10
1) GROUP BY po wlascicielu a nastepnie HAVING do pobrania z warunkiem jaki dostales 2) GROUP BY po LEFT z wlasciciela oraz COUNT do zliczenia liczby.
To sa dosc podstawowe rzeczy i ciezko mi uwierzyc ze na lekcji ci tego nie powiedzial nauczyciel
pyro
8.03.2016, 11:04:35
GROUP BY + HAVING + SUBSTR()
// EDIT
Niedźwiedź mnie wyprzedził
nospor
8.03.2016, 11:06:46
No no... tylko nie niedzwiedz... slodki misiaczek
sobson
8.03.2016, 22:18:25
NoSpor, no nie powiedział, bo postawił przed nami problem, żebyśmy sami wyszukali i znaleźli odpowiednie rozwiązanie, a ma nam wytłumaczyć na następnej lekcji. Wcześniej znalazłem właśnie o tym Group By, ale źle zapisywałem polecenie w shellu :/ ah..., dobra, wielkie dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.