Próbuję stworzyć kod tak aby nazwa nowo tworzonej tabeli była zmienną (kolejny rekord z innej tabeli) jednak mimo wielu prób kod nie działa:
$zapytanie2 = "SELECT MAX(id) FROM php_interview_questions"; // zczytuje wszystkie rekordy z innej tabeli; to zapytanie działa poprawnie MySQL echo $wynik2; //nie wiem dlaczego polecenie echo zamiast ilości rekordów wyświetla mi 'Resource id #4'?
$ins2 = "CREATE TABLE IF NOT EXISTS $wynik2 (`id` int(8) NOT NULL, `data` text COLLATE utf8_unicode_ci NOT NULL, `naprawa` text COLLATE utf8_unicode_ci NOT NULL)"; //dostaje errora :You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'id #4 (`id` int(8) NOT NULL, `data` text COLLATE utf8_unicode_ci NOT NULL, `napr' at line 1 //widać, że bierze jako nazwę wynik polecenia echo zamiast liczbę
Nie wklejałem całego kodu ponieważ tylko ta część sprawia mi problemy. Nie rozumiem dlaczego polecenie 'SELECT MAX(id) FROM php_interview_questions' nie nadaje zmiennej wartości liczbowej. Gdy to samo polecenie wklepuje do konsoli w phpMyAdmin działa poprawnie, dostaje zwrotnie liczbę, która jest ilością rekordów...
Proszę o pomoc.