Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL+PHP] Zmienna jako nazwa tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
kaziu02
Witam,

Próbuję stworzyć kod tak aby nazwa nowo tworzonej tabeli była zmienną (kolejny rekord z innej tabeli) jednak mimo wielu prób kod nie działa:

1. $zapytanie2 = "SELECT MAX(id) FROM php_interview_questions"; // zczytuje wszystkie rekordy z innej tabeli; to zapytanie działa poprawnie MySQL
  2. $wynik2 = mysql_query($zapytanie2)
  3. echo $wynik2; //nie wiem dlaczego polecenie echo zamiast ilości rekordów wyświetla mi 'Resource id #4' questionmark.gif?
  4.  
  5. $ins2 = "CREATE TABLE IF NOT EXISTS $wynik2 (`id` int(8) NOT NULL, `data` text COLLATE utf8_unicode_ci NOT NULL, `naprawa` text COLLATE utf8_unicode_ci NOT NULL)";
  6. $wynik3 = mysql_query($ins2)
  7.  
  8. //dostaje errora :You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'id #4 (`id` int(8) NOT NULL, `data` text COLLATE utf8_unicode_ci NOT NULL, `napr' at line 1
  9. //widać, że bierze jako nazwę wynik polecenia echo zamiast liczbę
  10. mysql_close($connection); //zamykam połączenie

Nie wklejałem całego kodu ponieważ tylko ta część sprawia mi problemy. Nie rozumiem dlaczego polecenie 'SELECT MAX(id) FROM php_interview_questions' nie nadaje zmiennej wartości liczbowej. Gdy to samo polecenie wklepuje do konsoli w phpMyAdmin działa poprawnie, dostaje zwrotnie liczbę, która jest ilością rekordów...

Proszę o pomoc.
viking
Czytałeś dokumentację? http://www.php.net/mysql_query

Cytat
For SELECT, SHOW, DESCRIBE, EXPLAIN and other statements returning resultset, mysql_query() returns a resource on success, or FALSE on error.

The returned result resource should be passed to mysql_fetch_array(), and other functions for dealing with result tables, to access the returned data.
Star
$wynik2 = mysql_fetch_array(mysql_query($zapytanie));
kaziu02
Dziękuję Panowie za wskazówkę teraz działa smile.gif

Trzeba pamiętać że mysql_fetch tworzy tablicę ^^
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.