Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][MySQL][PHP] Pola powiązane
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Forumowicz
Witam,
Proszę o sugestie lub linki aby rozwiązać następujące zadanie (chodzi o osoby powiązane z pierwszą).
Mam dwa pola input typu text (imię i nazwisko) - zestaw 1, obok nich również dwa takie same pola - zestaw 2 do powiązania z 1 i przycisk dodaj
kolejny powiązany.
Po wciśnięciu dodaj pojawia się trzeci zestaw do powiązania z 1 - imię i nazwisko, po kolejnym naciśnięciu czwarty itd.
Są to wszystko zestawy powiązane z tym pierwszym.
Zrobiłem graficzne dodawanie kolejnych zestawów w jQuery ale jak to wszystko dodać do mySQL gdzie dla kolejnego zestawu może być różna ilość powiązanych.
Domyślam się, że bardziej profesjonalnie należało by zrobić obsługę gdzie w pierwszej tablicy byłby pierwszy zestaw z ID,
w drugiej natomiast tablicy wszystkie zestawy powiązane posiadające ten sam ID zestawu z tablicy pierwszej oraz swój ID.
kapslokk
Co do struktury bazy to ja widzę 2 możliwości:
1. Tworzysz jedną tabelę i w niej pole np powiązany. Dla tej pierwszej osoby ustawiasz na null/0, dla pozostałych wstawiasz ID tej pierwszej.
2. Tak jak napisałeś 2 tabele.

Samo dodawanie to w sumie przechwycenie formularza (dajesz dla pierwsze np name="glowny", a dla pozostałych name="dodatkowe[]") i zapisanie do bazy.
Forumowicz
Cytat(kapslokk @ 15.04.2016, 22:07:32 ) *
Co do struktury bazy to ja widzę 2 możliwości:
1. Tworzysz jedną tabelę i w niej pole np powiązany. Dla tej pierwszej osoby ustawiasz na null/0, dla pozostałych wstawiasz ID tej pierwszej.
2. Tak jak napisałeś 2 tabele.

Samo dodawanie to w sumie przechwycenie formularza (dajesz dla pierwsze np name="glowny", a dla pozostałych name="dodatkowe[]") i zapisanie do bazy.

Próbuję obecnie przechwycić tak tylko testując przez:
$("form#form1 input:text").each(function(){
alert("mam - "+$(this).attr('name')+' - '+$(this).val());
});

ale z racji, że jestem nowicjuszem proszę o rozwinięcie " name="dodatkowe[]" bo właśnie nie wiem jak rozróżnić kolejne zestawy z name.
kapslokk
Jak dodajesz nowe pole formularza to dodawaj tak żeby to pole miało name="dodatkowe[]" czyli np:
  1. <input type="text" name="dodatkowe[]" />
wyślesz w ten sposób tablice do php.
Forumowicz
Cytat(kapslokk @ 15.04.2016, 22:22:20 ) *
Jak dodajesz nowe pole formularza to dodawaj tak żeby to pole miało name="dodatkowe[]" czyli np:
  1. <input type="text" name="dodatkowe[]" />
wyślesz w ten sposób tablice do php.

Mhm... nie znałem tego rozwiązania. Przetestuję. Potem przechwycić to jQuery i w pętli przekazywać ajaxem do php'a żeby wrzucić do MySQL czy jakoś inaczej ?
kapslokk
Wystarczy, że wyślesz formularz, nie musisz AJAX'em - no chyba, że lubisz smile.gif
Forumowicz
Dzięki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.