jedynie o ile miałbyś więcej widgetów to nie poprawne jest mniej więcej (będzie działało ale...) wiele tych samych
"id"...
+ o ile ten skrypt jest częścią czegoś większego, gdzie na "obcej" stronie jest załączany JS to sama metoda document.write jest bardzo złym pomysłem, gdyż przy późniejszym asynchronicznym wczytaniu skryptu skasujesz zawartość strony... rozwiązanie - twórz elementy DOM lub wstrzykuj kod HTML ale inaczej ;]
Cytat(CuteOne @ 28.04.2016, 20:40:03 )

@UP podejście dobra ale posiada pewne "wady". Po pierwsze klasa "color" w widgetcie nie zmieniła koloru na czerwony, i to w przyszłości może spowodować drobne zamieszanie, no bo jak to - dodałem klasę ale nic się nie zmieniło. Druga wada to nadawanie tagom stylów, wbrew pozorom szybko się to zemści na programiście gdy potrzeba będzie coś zmienić w przyszłości
i tak i nie... dalej to i element mógłby być czarny a nie jest ;] - to akurat był jakiś "reset" w duuuużym skrócie... osobie mniej doświadczonej w pracy można wytłumaczyć kiedy reguły CSS są nadpisywane a kiedy nie...
z zawodu nie jestem programistą mimo, iż 5/6 lat temu "dorabiałem" (o ile przy moich zarobkach można to nazwać dorabianiem ;p) z pasji przy pisaniu w JS choć wtedy miałem większą wiedzę z PHP... i jedną z rzeczy dla grafików w manifo.pl to miałem wykonać narzędzie graficzne do wizualizacji styli pomijając ostylowanie na istniejącej stronie...
...lata naszej rejestracji, to co do nauki JS, zachęcali zaglądać w kod Prototype, jQuery dobrze wtedy rozwijał się choć kod nie był super ;], pamiętam, jak wtedy jeszcze w jQ nie było metody .delegate a na tym forum był już kod jak to powinno działać (tzn. nie była to metoda jQ)... co poprawne to ludzie wyznaczają z czasem...
samo Node.js 5/6 lat temu raczkowało a teraz proszę... oprócz wiedzy marketing i brak potrzeby nauki dodatkowego [rus.] jazyka ;p, no i jest... gdzie coś podobnego łatwo można było napisać w PHP i ludzie serwery do nietypowych zastosowań pisali w języku który znali zamiast uczyć się C++ i bibliotek właśnie w PHP... choć wielu pisze to w trybie blokującym ale mniejsza z tym
Guru - Multiplexing - gdy potrzebowałem, to okazało się, iż wielu nawet nie umie stosować Curl multi i tych informacji w necie było nie wiele by nie zrywać połączenia ze stroną którą się parsuje więc o czym tu mówić...
obecnie na swoje potrzeby wolę korzystać z C++ ASIO ;] - ale hobbystycznie ;]... + do obróbki niektórych stron zamiast używać jakichś pluginów do przeglądarek w JS to wolę QtWebki ;]