Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Problem z namespace w Symfony 2
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Star
Cześć

Zabrałem się za ogarnięcie frameworku Symfony i mam problem. Mianowicie taki komunikat dostaje gdy odpale app_dev.php"

FatalErrorException: Compile Error: Namespace declaration statement has to be the very first statement in the script in

Tak sie sklada ,ze wyrazenie namespace jest pierwsze w skrycie, ponizej caly kod:
  1. <?php
  2. namespace dawkub\CmsBundle\Controller;
  3. use Symfony\Bundle\FrameworkBundle\Controller\Controller;
  4.  
  5. class PageController extends Controller
  6. {
  7.  
  8. public function indexAction() {
  9. return $this->render('dawkubCmsBundle:Page:index.html.twig');
  10. }
  11.  
  12. }
  13.  
  14. ?>

Jakies pomysly czym to jest spowodowane ?
markuz
Spróbuj zapisać plik jako UTF8 bez BOM przy pomocy np. Notepad++
Star
Pomoglo ,dzieki :-)
com
i nie używaj ?> na końcu jak masz tam tylko php wink.gif
Star
@com

A moze powiedz dlaczego nie uzywac tego znacznika ? Spotkalem sie juz z tym kilka razy jednak nie wiem czemu takie cos sluzy . W moim przekonaniu jak juz cos otwieramy to wypada to zamknac:-)
markuz
Możesz tam niechcąco umieścić jakiś biały znak np. "\n" a jak wiemy zostanie on potem "wypluty" na stronie wynikowej.
com
Właśnie tak jak wspomniał markuz z powodu białych znaków, które za równo na początku jak i na końcu mogą narobić problemów, min dlatego używa się utf-8 bez bom.
Star
OK panowie, dzieki za wyjasnienie

Niestety mam kolejny problem ,ktory probuje od wczoraj rozgryźć . Mianowicie po odpaleniu pliku app_dev.php/start dostaje informacje iz niemozliwy do znalezienia jest plik index.php.twig ,chociaz wg mnie wszystko powinno byc ok:

Unable to find template "dawkubCmsBundle:Page:index.html.twig"

Controller przedstawilem wyzej ,nosi od nazwe taka sama jak klasa

Plik znajduje sie w katalogu :
Symfony/src/dawkub/CmsBundle/Resources/vievs/index.html.twig

plik routing.yml z katalogu Symfony/src/dawkub/CmsBundle/Resources/config/ wygląda tak :

dawkub_cms_homepage:
pattern: /start
defaults: { _controller: dawkubCmsBundle:Page:index }

Probowalem w kontrolerze cos pozmieniac ale ciagle dostaje ten blad,np gdy zmienilem render na CmsBundle:Page:index.html.twig to dostaje
Unable to find template "CmsBundle:Page:index.html.twig" itp.

Może wy będziecie wiedzieć z czego ten błąd wynika :-)
Fred1485
http://symfony.com/doc/current/book/templating.html sekcja "Referencing Templates in a Bundle" być może coś ci pomoże wink.gif
Star
Pomogło i to bardzo, dzięki wielkie :-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.