Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: htmlspecialchars i iso-8859-2
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
WojTec
fsdfMam sobie forum działające na phpBB. Mam sobie też zainstalowany mod do niego pozwalający gdziekolwiek wyswietliś informacje z forum. No i na koniec mam z nim problem (z tym modem) - on używa funkcji htmlspecialchars(), która nie bardzo obsługuje kodowanie ISO-8859-2; powoduje ostrzeżenie ( <-- click ):

Kod
Warning: htmlspecialchars(): charset `iso-8859-2' not supported, assuming iso-8859-1 in ...

Help me, please!
crash
Na tym serwerze może po prostu nie ma zainstalowanego tego kodowania...
WojTec
Ale jak patrzę w manual do php, to tam w tabeli z obsługiwanymi kodowaniami przez htmlspecialchars" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual nie ma nic o ISO-8859-2 sad.gif
A z obsługa kodowania przez serwer to jak jest? Strona pokazuje PL znaczki.
crash
Kodowanie na stronie (HTML) zależy od klienta, php na serwerze...
WojTec
Ale zobacz: forum to skrypt (phpBB) i są w nim PL znaki. W jednym z dodatków do tego forum, przez tę funkcję (przez którą ten mod przepuszcza stringi) nie PL znaków tylko to ostrzeżenie sad.gif
WojTec
Wywaliłem tą funkcję i teraz działa smile.gif
crash
Działa, ale teraz podany kod html/php/js będzie interpretowany jako kod a nie jako znaki specjalne...
dr_bonzo
Skonwrtuj do UTFa uzyj htmlspeciarchars i z powrotem do iso -2
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.