ziemak
27.06.2016, 12:15:47
Witam,
szukam narzędzia, które umożliwi mi udostępnienie utworzonej bazy danych mysql na serwerze www do readonly.
Opisując jaśniej, mam bazę mysql. Chciałbym udostępnić ja wybranym użytkownikom.
Po przejściu na stronę mojabaza.subdomena.pl, serwer weryfikuje nazwę i hasło użytkownika z bazy mysql, a potem wyświetla wybraną bazę (do której wczesniej został nadany dostęp) w formie tabel na stronie web.
Pozdrawiam
phpion
27.06.2016, 12:40:32
Nie możesz utworzyć użytkownika z dostępem tylko do SELECTa do wszystkich tabel w danej bazie danych? Logując się na konto kontrolę dostępu mamy na poziomie bazy danych, a nie aplikacji. Na upartego w takiej sytuacji wystarczy zwykły phpMyAdmin czy Adminer.
ziemak
27.06.2016, 13:52:52
Niestety nie.
Dostęp do bazy chcę umożliwić z poziomu przeglądarki. I to z poziomu readonly.
Bez instalacji żadnego oprogramowania na komputerach.
nospor
27.06.2016, 13:59:40
PhpMyAdmin instalujesz na serwerze a nie na komputerach uzytkownika. I jaki dostep ustawisz w PMa to juz zalezy od ciebie.
phpion
28.06.2016, 09:30:45
Dostęp nie w PMA tylko w MySQL. A dopiero dostęp zależy od tego na jakiego użytkownika zaloguje się w PMA. Swoją drogą: do tego konkretnego celu lepiej nada się Adminer. Mniejszy i poręczniejszy.
ziemak
28.06.2016, 15:42:29
Super !
Dzięki za odpowiedzi.
Adminer wydaje się spoko narzędziem.
Lecz mam pytanie.
Jak spiąć go z bazą danych mysql ?
Kombinowałem jak mogłem i za każdym razem dostaje komunikat:

Zabrakło php7.0-mysql
dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.