Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Ile znaków ma każdy z elementów tablicy...?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bordovy
Witajcie.
Problem mam może i błahy, lecz nie umiem go ruszyć bez małej pomocy.
Chodzi mniej więcej o taką tablicę (to jej część - tylko przypadkowe wartości):

1. [135] => p
  2. [136] => none
  3. [137] => zvzzvz3
  4. [138] => s12
  5. [139] => ureuweryerty74
  6. [140] => 048575940904mmzmmseio
  7. [141] => nvie4785mcosewer7
  8. [142] => qq

Muszę to posklejać, lecz w ten sposób, że
część1 musi mieć 7 znaków
część2 musi mieć 21 znaków
część3 musi mieć 3 znaki
część4 musi mieć 1 znak

Nie było by w tym nic ciekawego/specjalnego, ale "źródłodawca" tak zrobił, że tablica po odświeżeniu sięzmienia i wartości nie są zawsze takie same i np jeśli chodzi o [138] to może być to 3 znaki (jak jest w przykładzie), ale po odświeżeniu będzie mieć 21 znaków, a z kolei [140] zamiast 21 znaków może mieć 1 znak...

Pomyślałem więc, że może jest cuśtakiego, żeby mi najpierw przejrzało te elementy z tablicy (czyli od 135 do 142) i później by policzło ile elementów ma każdy z nich i na tej podstawie już będzie prosto...
Tylko zawiesiłem się nad tym, jak mam zrobić, by wypluło mi tylko elementy 135-142 i policzyło który ile ma znaków

Mam nadzieję, że nie namieszałem zbytnio...
Star
  1. for($i = 135; $i <= 142; $i++)
  2. {
  3. echo strlen( $nazwatablicy[$i] ). "<br>" ;
  4. }
bordovy
Dzięki bardzo!
Potem zostało mi tylko porównać ilość znaków - strlen smile.gif
Dzięki!

Pozdrawiam!!!
viking
Pamiętaj że dla multi byte typu utf8 będzie to http://php.net/manual/pl/function.mb-strlen.php
wpaski
tak się wtrącę, to kiedy stosować strlen a kiedy mb_strlen? rozumiem, że mb_strlen (z tego co wyczytałem) uwzględnia znaki które nie mieszczą się w 8 bitach (swoją drogą jaki to może być np. znak?), czyli obowiązkowo należy stosować mb_strlen bo może wystąpić taki znak czy jaką zasadę przyjąć?
viking
Wszystko co wychodzi poza [a-z] (w dziesiętnym systemie 65-90 oraz 97-122) czyli np polskie ogonki, będą nieprawidłowo podliczane. Jeżeli wiesz że znaki wejściowe są w UTF8 wtedy zawsze stosuj funkcje http://php.net/manual/pl/ref.mbstring.php
Pyton_000
Pokaż lepiej wynik który chcesz uzyskać bo opis o kant ... potłuc...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.