Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] [JS] [MySQL] Wyszukiwarka z podpowiedzą z bazy MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maciek19974
Witam,
pragnę uzyskać taką wyszukiwarkę jak w temacie. Więc skorzystałem z TEGO i przerobiłem do takiej postaci:
Kod
<script src="//code.jquery.com/jquery-1.10.2.js"></script>
<script src="//code.jquery.com/ui/1.11.4/jquery-ui.js"></script>
<script>
    $(function() {
        var availableTags = [
            <?php
            $zmienna_zapytania = mysql_query("SELECT miejscowosc FROM n_lokalizacja");
            return mysql_fetch_assoc($zmienna_zapytania);
            foreach($sql as $miejscowosc) {
                echo '"'."$miejscowosc".'",';
            }
            ?>
        ];
        $( "#miejscowosc" ).autocomplete({
            source: availableTags
        });
    });
</script>

Kod
<tr>    
    <td>
        <label for="miejscowosc">Miejscowość</label>
    </td>
    <td colspan="2"><input id=miejscowosc name="miejscowosc" value=""></td>    
</tr>

A oto zdjęcie z bazy danych :

Niby wszystko jest ok co do kodu, ale nie jestem pewny, bo jestem zielony. Po dodaniu tego do kodu na stronie pojawia mi się WŁAŚNIE NIC. Znika cała strona. <script> jest w head. Mam nadzieje że pomożecie
nospor
Pokaz mi prosze gdzie w AUTOCOMPLETE, z ktorego korzystasz, jest taki kod:

$zmienna_zapytania = mysql_query("SELECT miejscowosc FROM n_lokalizacja");
return mysql_fetch_assoc($zmienna_zapytania);

Wiesz w ogole co robi kod co tu pokazalem a ktory ty napisales? Przenosze na przedszkole
maciek19974
właśnie próbowałem go przerobić aby podpowiadał mi miejscowości z mojej bazy. Jestem zielony dopiero zaczyna swoją przygodę z programowaniem smile.gif i proszę o sensowne odpowiedzi, które pomagają a nie krytykują
nospor
Wskazanie bzdurnego kodu to nie krytyka a pomoc. No nic, widze ze mamy inne spojrzenie na to smile.gif Tak wiec oby oszczedzic ci juz "krytyki" z mojej strony ide ogladac film smile.gif
maciek19974
Czyli na forum nie dostanę ani trochę podpowiedz co muszę zmienić?
franki01
Gdy kod php się wykona dostaniesz mniej więcej takie coś:
Kod
var availableTags = ["miasto1","miasto2","miasto3",];

O ile w php ten przecinek na końcu (po miasto3) by przeszedł, o tyle JavaScript wywali błąd. Postaraj się coś z tym zrobić. Być może przyda się mb_substr() albo json_encode().
Kolejna sprawa - zastanów się co robi return mysql_fetch_assoc($zmienna_zapytania); i czy na pewno chcesz to osiągnąć. Zasięgnij dokumentacji ze strony php.net o tej funkcji. Tam są przykłady.
nospor
Cytat
Gdy kod php się wykona dostaniesz mniej więcej takie coś:
Guzik dostanie a nie kod co pokazales wink.gif Przeciez iteruje po danych ktorych nie ma.

@maciek chcesz pomocy? To po pierwsze nie wyjezdzaj z zadnym "krytykowaniem". Wskazalem ci kod ktory jest bledny.
Po drugie: zamiast skakac na gleboka wode naucz sie wpierw plywac. Naucz sie jak pisze sie kod, ktory wyswietla dane z bazy danych. Gdy juz opanujesz te sztuke - dopiero wtedy bierz sie za autocomplete, gdy juz troche bedziesz kojarzyl co robia funkcje ktorych uzywasz.

Jest cala masa kursow ktora pokazuje jak sie pobiera i wyswietla dane z bazy. O manualu php nie wspominajac
franki01
Cytat(nospor @ 2.07.2016, 21:31:34 ) *
Guzik dostanie a nie kod co pokazales wink.gif Przeciez iteruje po danych ktorych nie ma.

Czepiasz się - w dalszej części napisałem, co trzeba jeszcze poprawić i wtedy ten problem da o sobie znać. Pomijając nawet to, że foreach przy mysql_fetch_assoc nie ma sensownego zastosowania.

@maciek19974 http://pl.php.net/mysql_fetch_assoc - tutaj w treści jest pewien kod. Na jego dole jest pętla while(). Mniej więcej w ten sposób powinna wyglądać Twoja, zamiast foreach.
nospor
Cytat
Czepiasz się - w dalszej części napisałem, co trzeba jeszcze poprawić i wtedy ten problem da o sobie znać.
ale on iterowal po zmiennej $sql ktora wytrzasnal z kosmosu... No ale niech ci bedzie ze sie czepiam. przeciez poza tymi drobnymi szczegolami wszystko inne jest ok wink.gif
noche
ciekawe zjawisko ktoś nie wie co robi i czepia się ludzi chcących pomóc facepalmxd.gif
jak blondynka jadąca pod prąd czepiająca się trąbiących

PODPOWIEDZ ( skopiowane z linka który wysłał autor ):
Kod
<script>
  $(function() {
    var availableTags = [
      "ActionScript",
      "C",
      "C++",
      "Perl",
      "PHP",
      "Python",
      "Ruby",
      "Scala",
      "Scheme"
    ];
    $( "#tags" ).autocomplete({
      source: availableTags
    });
  });
  </script>

kod JQ tak powinien wyglądać zęby dział
nospor
Bardzo ciekawe zjawisko... a jeszcze ciekawsze zjawisko to pokazanie kodu js jak ma wygladac podczas gdy osoba wie jak ma wygladac ale nie wie jak go wygenerowac tongue.gif
olszam
@maciek19974, zrób najpierw działającą pętlę w której dane zapiszesz do tablicy w php a potem użyć json_encode

1. var tagi = <?php echo json_encode($tablica); ?>;

tyle mogę podpowiedzieć
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.