WWitam siedze juz nad problem jakis czas ale nei moge wpasc na rozwiazanie takze zglaszam sie do ekspertow moze ktos cos podpwie, a wtedy zawsze latwiek i czlowiek nagle jakies oswiecenei dostaje.
Do rzeczy...
Zalozmy ze mam tabele
PRODUKTY
w niej sa trzymane pordukty ktore beda sie skladac na jakas tam potrawe
PRZYKLADOWA STRUKTURA
id|name|...|calories|bialka|weglowodany|tluszcze...|...
druga tabela to
SKLADNIKI
polaczenie na zasadzie skladnik|potrawa
trzecia
POTRAWA
zawiera komplet
Pytanie brzmi jak wyliczac ile dana potrawa ma kalori przy takiej strukturze?
Czy baza tak powinna wygladac?
Zalozmy ze w potrawach kazda potrawa jest na 100gramow bo to chyab ulatwienie
np.
Kurczak 100g 142 kalc
Ananas 100g 12kal
Dodajemy potrawe i teraz nagle dodajemy
10dag ananas ->?
Sztukat kurczak ->?
Jak takie cos obliczac ?
Rozumiem zamienic na gramy i porownac. Tylko jak?
Idzmy dalej...
3dag to 30gram
czylli ----? jak policzyc kalorycznosc dla przykladowego ananasa?
Porowanac /pomozyc czy jak? w przypadku 100 g wydawalo mi sie caly czas iz trzeba mnozyc przez ilosc by cos wyliczyc.
Bede wdzieczny za pomoc, pomimo ze to bardziej teoria niz samo kodowanie.