Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Jaki macie "system" notatek, jak organizujecie sobie gromadzenie wiedzy? w głowie?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
koszykarze
Ciągle czytamy jakieś książki, dokumentacje, blogi, ciągle dochodzi coś nowego. Jak sobie z tym radzicie? wrzucacie na półkę do mózgu czy notatki.

Notatki odręczne, w pliku tekstowym, Evernote?

- próbowałem z Evernote, po początkowym zachwycie odrzuciłem, nie przyjęło się. (widok listy nagłówków wszystkich notatek mi nie odpowiada, ja chcę widzieć zawartość notatki od razu w nagłówku, a tam mam miejsce na 6 słów)
- każdą książkę jeśli czytałem od deski do deski, i nie wymagała ćwiczeń na bieżąco, to notowałem, bardzo dużo, na papier.
- ale okazało się że nie jest wygodne korzystanie z tych notatek - łapanie kartek więc zacząłem przepisywać do notatnika Windows
- ale poszukiwanie notatek z różnych folderów też nie wygodne więc zacząłem gromadzić wszystkie w jednym miejscu folderze
- ale wchodzenie do pojedynczych plików tekstowych też nie wygodne, więc zacząłem każdą notatkę wpychać do nazwy pliku tekstowego i patrzeć na nie z widoku listy w folderze

Wygląda to tak. W folderze (windows7) widok listy ze szczegółami rozszerzona maksymalnie kolumna z nazwą i każda kolejna notatka znajduje się w nazwie pliku tekstowego. Przykładowa nazwa pliku

[kategoria] [etykieta główna] [nr] [tag] # treść

[git] [merge] [368] [--no-ff vs fast forward] # --no-ff - robi odnogę i w historii commitów pokazuje tę odnogę, z fast-forward żadnej odnogi w logach nie pokazuje.

jakoś to działa bo dzięki sortowaniu można się w tym odnaleźć dość szybko, brakuje jednak tego co ma evernote, czyli kliknięcie na tag i wyświetlenie notatek z konkretnym tagiem.

Chętnie dowiem się jakie wy sobie radzicie
Lion
Przede wszystkim nie kasuję żadnych wiadomości e-mail, zarówno od klientów jak i współpracowników, grup dyskusyjnych na jakie jestem pozapisywany, śledzonych repozytoriów na GitHubie itp. Ciekawe blogi czytam przy pomocy kanałów RSS, jeśli je udostępniają. W ten sposób mam wszystko w czytniku poczty i jak muszę czegoś poszukać to jest w jednym miejscu.

Ograniczyłem ilość tradycyjnych papierowych książek do minimum, wolę teraz kupić sobie ich elektroniczną wersję. Czasopisma branżowe także mam w e-bookach. Wszystko w czytniku, zindeksowane, więc jak muszę coś w tym znaleźć to to także jest chwila.

A całą resztę trzymam w głowie smile.gif
Pyton_000
trello?
IAmBoskiM
Ogólnie jeżeli robisz notatki o programowaniu to zapewne znajduje się tam też jakiś kod. A zatem jeżeli np. robisz coś o PHP to zamiast robić plik .txt zrób .php abyś ów kod miał pokolorowany (jeżeli masz odpowiedni edytor tekstu), lepiej się odnaleźć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.