Panowie, usiłuję odpalić shell_exec() TesseractOCR.php i nie moge sobie poradzić z : Warning: shell_exec() has been disabled for security reasons in /home/public_html/media/TesseractOCR.php on line 83
Jak zmusić to do dzialania ? Można uruchomić shell_exec() dla wybranego folderu ?
Mam dodać śieżkę do php.ini gdzie uruchamiam skrypt
Pyton_000
28.07.2016, 13:55:58
nie, możesz ew. próbować przez exec() ale pewnie i to jest zablokowane.
phpamator
28.07.2016, 14:03:04
Znalazłem podpowiedź: Try the following things:
try to run test command, if it works: php -r "echo exec('whoami');" all parent directories and the file have r-x: chmod 755 dir; chmod 755 file, make sure that owner of the file is your apache user try also to add +s flag to the file: chmod u+s file, your PHP is not running in safe_mode make sure that the script is inside your Apache root, if not - move the script inside it, or add that directory to your Apache configuration, or add this directory to your include_path: php.ini: include_path ".:/usr/local/lib/php:/your/dir" or .htaccess: php_value include_path ".:/usr/local/lib/php:/your/dir" check as well if giving proper shell (/bin/sh) to your apache user make any difference (check with: finger), make sure that your php.ini doesn't use: disable_functions for exec function if using SELinux or having selinux-utils installed (a Security-enhanced Linux system), check getenforce/setenforce
viking
28.07.2016, 14:17:56
Cytat
make sure that your php.ini doesn't use: disable_functions for exec function
Twoje używa i koniec tematu. Jak nie jesteś rootem to zapomnij.
phpamator
28.07.2016, 14:26:03
Ale jestem rootem .....
kapslokk
28.07.2016, 14:29:10
To edytuj php.ini i usun shell_exec z listy wylaczonych funkcji.
phpamator
28.07.2016, 14:58:58
Ok a czy to nie wpłynie na bezpieczeństwo ? nie chcę spowodować jakiejś katastrofy
viking
28.07.2016, 15:08:13
Może wpłynąć, zależy od konfiguracji serwera. Jak jesteś jedynym użytkownikiem i nie masz dziur w kodzie nie powinno być źle. A co chcesz zrobić? Nie można tego np. cronem wykonywać?
phpamator
28.07.2016, 16:12:31
Potrzebuję odpalić TesserOCR a to wymaga shell_exec(); Ale mniejsza, powalczę, teraz jade na wakacje
viking
28.07.2016, 16:30:15
Możesz sobie gdzieś zakolejkować pliki i wykonywać akcje z crona użytkownikiem który będzie miał uprawnienia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.