Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP][AJAX][JSON] automatyczne odświeżanie diva po zmianie w bazie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
PiNkOs
Witam,

Odpowiedź na swoje pytanie odnalazłem tutaj. Jest tam gotowy kod oraz przykład działania online tutaj.

Autorka artykułu napisała, że

Cytat
Tym razem zdecydowałam się wykorzystać jQeury. (...) zamiast dwóch zapytań ajaxowych wykorzystałam jedno. Zdecydowałam się też żeby wykorzystać JSON i atrybut data.

Wgrywam pliki na swój serwer, importuję sample bazę danych, ustawiam połączenie i niestety skrypt nie działa sad.gif nie odświeża się w ogóle.

Prawdę mówiąc nie wiem do końca jak działa JSON, więc ciężko mi samemu zweryfikować co jest nie tak.

Dodam, że posiadam wersję PHP 5.5.38. Z tego co mi wiadomo JSON jest dostępny i dołożony standardowo od wersji 5.2.0.

Żadne błędy na stronie się nie wyświetlają. Licznik działa jak należy

nospor
No i co oczekujesz od nas? Ze wywrozymy co nie dziala? Nie podales swojego kodu, nie wystawiles swojej strony na zewnatrz wiec nie mamy jak sprawdzic nic...

Sprawdz w konsoli firebug czy masz bledy, sprawdz w tej samej konsoli czy wychodza żądania AJAX i co zwracają
PiNkOs

Linia 15 pliku checker.php:
Kod
echo json_encode($data);
nospor
No i widzisz, od razu wszystko jasne. Nie masz funkcji json_encode bo nie masz zainstalowanego modulu JSON dla php
http://php.net/manual/en/json.installation.php
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.