<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" />
</head>

Namieszałem i potrzebuję pomocy. Próbowałem już wszystkich kombinacji kodowania. Zmianiałem i w head i w MySQL. Nie wiem. Wpisując z poziomu PHPmyAdmin wyświtla polskie znaki. Formularzem już nie. Nie zapisuje ich już nawet w bazie.
upload.php - formularz
<?php require('connection.php'); $submit = $_POST['submit']; { echo('<form action="'.$_SERVER['PHP_SELF'].'" method="post" enctype="multipart/form-data" class="form" id="upload">'."\n"); for($i=0;$i<NUM_FILE;++$i) { echo('<br><label class="file"><textarea name="opis" cols="150" rows="10"/>Opis przedmiotu</textarea></label>'."\n"); } echo('<label class="submit"><span> </span><input type="submit" value="Dodaj" name="submit" /></label>'."\n"); } for($i=0;$i<NUM_FILE;++$i) { $plik_tmp = $_FILES['foto']['tmp_name'][$i]; $plik_nazwa = $_FILES['foto']['name'][$i]; { { @$folder = CATALOG.'/'.$nazwa_losowa; $nazwazdjecia = $nazwa_losowa; $nazwa = $_POST['nazwa']; $opis = $_POST['opis']; $ins = @mysql_query("INSERT INTO wiki (nazwa, opis, zdjecie) VALUES ('$nazwa', '$opis','$nazwazdjecia')"); echo '<p>Przedmiot <strong>'.$nazwa.'</strong> zostal dodany! <a href="index.php">Powrót</a></p>'."\n"; } else echo('<p>Nie możesz wgrać tego pliku na serwer. <a href="'.$_SERVER['REQUEST_URI'].'">Powrót</a>.</p>'."\n"); } } ?>