Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [strona] www.ffcode.7u.pl
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Fipaj
Witajcie!
Stworzyłem ostatnio nową stronę, FFCode
(wersja angielska jeszcze nie zrobiona).
FFCode to nowy język programowania, podobny do php, lecz znacznie prostszy.
Jak na razie na stronie nie ma tam zbyt wiele do oglądania, mimo to jednak proszę, abyście weszli i ocenili stronę.
Zagłosujcie także w ankiecie!
Gdy podręcznik FFCode będzie gotowy (premiera dziś w nocy!) rozpocznie się kampania: będę szukał ludzi znających php, tłumaczy, aktywistów chętnych do współpracy i innych zainteresowanych językiem FFCode.
Do współpracy zaproszę kilka większych portali webmasterskich, mam nadzieję, że razem uda nam się opracować kompilator FFCode i wypromować go na całym świecie!
Fipaj
kszychu
CZyli co, stworzyłeś język i chcesz, by ktoś Ci go napisał? blink.gif laugh.gif
Nie no, takich jaj to ja jeszcze w życiu nie widziałem!
Cytat
Ja jednak nigdy nie pojąłem php i nigdy też nie wykorzystałem jego wielkich możliwości. Dlatego postanowiłem stworzyć ffCode

Nie potrafisz pojąć php a bierzesz się za tworzenie nowego języka?!
Cytat
Odpukać (puk, puk!), błędów jeszcze nie znaleziono!

Bo i niby w czym?.. laugh.gif
Cytat
Gdy podręcznik FFCode będzie gotowy (premiera dziś w nocy!) rozpocznie się kampania: będę szukał ludzi znających php, tłumaczy, aktywistów chętnych do współpracy i innych zainteresowanych językiem FFCode.

Ja to normalnie siedzę już jak na szpilkach, wyczekując godziny "zero".

Słuchajcie, to można by do Humoru podpiąć!
spenalzo
Cytat
Niestety, nie można jeszcze pobrać ffCode. Czekamy na programistę, który wykona kompilator - więcej informacji w dziale "Pomóż nam".

Hahahahahahahah - nie wiem czy śmiać sie czy płakać sadsmiley02.gif
Manual również zamiata snitch.gif
kszychu
Cytat
Jak na razie jedynym autorem jestem ja, czyli Filip Fipaj Konarowski. Wg moich obliczeń do końca roku 2005 dołączy się do mnie jeszcze 690 osób.

Ciekawe skąd tak dokładne dane? laugh.gif

@spen: a czegoż mamy płakać? śmiać się, śmiać! śmiech to zdrowie! laugh.gif
Fipaj
Ludzie, nic nie rozumiecie winksmiley.jpg

Manual właśnie tworzę, język chętnie napiszę jak ktoś mi powie jak smile.gif

Narobiłem się ze stroną, chcę posunąć świat naprzód!

A tak na serio spodziewałem się innych opinii sadsmiley02.gif
spenalzo
HAHAHAHA
PLZ nie pogrążaj się dalej biggrin.gif
Fipaj
Choćbym miał się pogrążyć w końcu może znajdzie się koleś który mi pomoże!

Stronę będę kontynuował i promował, jak nie tutaj to gdzie indziej...

Może rzeczywiście trochę naiwny jestem i źle się do tego zabieram, ale cóż.... mam 12 lat worriedsmiley.gif
kszychu
I tak to jest, jak dzieci mają niezorganizowane ferie w mieście!
Fipaj
Daruj sobie, kszychu...

Koniecznie chcesz objechać nowego, nie? mad.gif
kszychu
Dobra, sorry.
Ale poprostu ubawiłeś mnie do łez!
Fipaj
Wiem, trochę źle to zrobiłem...
Mam u siebie na dysku prowizoryczny kompilator do bbCode... może na tym coś wymyślę...
spenalzo
Cytat(Fipaj @ 2005-01-19 15:15:24)
Mam u siebie na dysku prowizoryczny kompilator do bbCode... może na tym coś wymyślę...

Prosiłem, zebys juz wiecej nie pisał...
Twierdzisz, ze php nie rozumiesz - wiec jak chcesz zrobic wlasny jezyk, skoro php to jeden z najprostszych jezykow?
Fipaj
Cóż, tamten napis to niedokońca prawda... biggrin.gif
php umiem na średnim poziomie... W końcu strona ffCOde strona jest zrobiona w php
spenalzo
Znajomy zrobił strone w php - a szczerze sie zdzwił jak mu dałem odpowiedź na pytanie "jak dodac do siebie zmienne?" ze robi sie to przy pomocy $a+$b ... Pojecie "znania" php jest baaardzo względne smile.gif
Fipaj
no... masz rację

Z głównych rzeczy jakich w php nie umiem to wyrażenia regularne i programowanie obiektowe. łączyć zmienne umiem biggrin.gif
kszychu
Cytat(Fipaj @ 2005-01-19 14:24:10)
łączyć zmienne umiem biggrin.gif

Szacunek...
Fipaj
Znalazłem ten kompilator bbCode... trudny jakiś...

Ale chyba sobie poradzę

W każdym razie jak ktoś chce mi pomóc to proszę o kontakt na mail: fipaj@poczta.onet.p lub gg: 4953847
kszychu
Nie no ja nie wyrobię!
Wyp.... tzn przenoszę to na Hydepark :]
crash
Heh... Do 1go kwietnia jeszcze daleko a tu już się forumowe dowcipy rozwijają... Wypas cool.gif

Aaa, taki pomysł to już nie wyważanie otwartych drzwi, ale wyważanie otwartego okna na dziesiątym piętrze biggrin.gif
Fipaj
mad.gif php też tak zaczynał smile.gif
Kinool
przygladam sie i przygladam i moze ktos uswiadomi tego mlodzienca smile.gif

czlowieku piszesz ze php to dla ciebie za trudne a jak chesz napisac nowy jezyk? w BBCode??exclamation.gif!!!
wiec C to dla ciebei jak wyprawa na marsa a Asembler to niemal czysta "magia"

czlowieku przejzyj na oczy!! chesz rzeźbic w czyms co nawet nie wiesz jak tego dotkanac!

Cytat
php też tak zaczynał

tyle ze za php nie bral sie 12-latek ala ludzie ktorzy znali ograniczenia wspolczesnego oprogramowania, posiadali wiedze na temat inzynieri programowania i znali inne jezyki w jakich mozna napisac "ich jezyk" tobie brak samych podstaw!! wiec nie porownuj tego do poczatkow php

wiem ze w ferie duzo czau i ludzie sie nudza, czasmi ogladaja tv czasmi czytaja sf smile.gif ale pomysl realnie!!!!
Fipaj
Nie zrozumiałeś.... przynajmniej ostatniego...

nie chcę pisać nowego języka w bbCode smile.gif

po prostu przyglądałem się takiemu prowizorycznemu kompilatorowi bbCode który można wygenerować na stronie www.bbcode.strefaphp.pl i na jego podstawie chcę zrobić nowy język
spenalzo
Nie wierze..........
To chyba ktoś ze starych forumowiczów robi sobie z nas jaja biggrin.gif biggrin.gif
Fipaj
Cóż... na php.pl nikogo chętnego do współpracy nie znajdę... szkoda
sztosz
0 reklamy na forum a ze linka wykrywa jako hotlinka to znika - hwao
Zartowniś i kłamczuszek

po za tym w zródle jest <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/REC-html40/loose.dtd">

To tyle sad.gif
hwao
Cytat(Fipaj @ 2005-01-19 16:22:13)
Cóż... na php.pl nikogo chętnego do współpracy nie znajdę... szkoda

...

A tak powaznie... jak chcesz zeby to dzialalo ? modul do apacha? jaka ten jezyk bedzie mial skladnie ?

Przegladalem strone i wwydaje mi sie ze chyba chcesz napisac gotowe "rzeczy" do uzywania. Jestem przekonany ze predzej napiszesz te funckje w php niz ze wymyslisz nowy jezyk przymie sie on itp...

Minusy:
- Kto Ci bedzie to dawal w jakimkolwiek hostingu (PHP5 i tak wolna wporowadzaja - a wiadomo ze jest dobre, ma przyszlosc, a Ty chcesz jakis jezyk z niewiadomym kompilatorem i na jakiej platrofie dzialajacym (serwerze ? apache czy co ? ) )
- Wlasny paser do czegos tak malo rozbudowanego nikomu nie bedzie sie chcialo i pisac + intergacja z istniejacymi juz serwerami (apache itp), przecierz nie bedziesz pisal do tego wlasnego serwera bo wtedy to juz na 100000% nie ma przyszlosci ( chyba ze sie okaze lepsyz od apacha etc.)

Plusy:
Moze sie cos nauczysz

A jeszcze php jest tak proste ze az nudne tongue.gif napisanie czegos takiego jest trudniejsze niz pojecie php ( poziom podstawowy :-)) )

Cytat
Może rzeczywiście trochę naiwny jestem i źle się do tego zabieram, ale cóż.... mam 12 lat...

Powaznie to lepiej sie poucz HTML moze xhtml'a a nie bierzesz sie za cos takiego....

Pozatym nie wiem co to ma juz byc ?:-)
Moze chcesz poprostu napisac cskryp w (js allbo cos) co zaznacza sie co ma byc i on wkleja gotowy kod do teaxtarena (kod w j. php) a nie pisac swoj jezyk....
Szczerze to nie ma przyszlosci, ale powodzenia...

@kszychu: Jako moderator przynajmniej powinienes na nabijac tyle bezsensownych postow tylko walnac jeden... to tak na marginesie
Fipaj
No, wreszcie się znalazł ktoś z kim można pogadać! smile.gif

Składnia już wiem jaka będzie, tylko jeszcze nie zdążyłem napisać takim oficjalnym językiem w manualu. W kilka dni się uporam z manualem i będzie. Teraz powiem że składnia prawie taka sama jak w php tylko troszkę mniej wymagająca

A co do tej uwagi żebym się HTMLa pouczył to nic z tego - z HTMLa, CSS, XHTMLa, XML, Javascriptu jestem BOSS i nikt mi nie podskoczy smile.gif
A tak na serio z w/w rzeczy naprawdę jestem bardzo dobry
NuLL
php nie przebijesz - to do humoru sie nadaje

Kompilator - damm będziemy mogli sobie programy pisać.

Jak umiem sobie napisać interpreter własnego języka - aktualnie zna C smile.gif ale kompilatorek to raczej nie bardzo.

Co do prostoty - php jest wystraczjąco prosty.
hwao
To chyba najlepsyz dowod odnosie Twojich slow:
http://validator.w3.org/check?uri=http://www.ffcode.7u.pl/
This page is not Valid HTML 4.0 Transitional!

Moze w Js radzisz sobie lepiej, jak to rozwiazesz to uznam ze js lepiej znasz odemnie :-)
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=24633

I jeszcze 1'dno html css xhtml i xml to w sumie nie jezyki tylo prosta skladnia wiec jak sie nauczyles je to nie ma co sie podniecac :-) bo one naprawde sa latwe i nie gwarantuja Ci ze poradzisz sobie z czyms wiekszym.

Tak przy okazji to czekam na tego Manuala.... (moze tam sie jasniej okreslisz jak to ma dzialac)
bela
Cytat(Fipaj @ 2005-01-19 16:35:20)
z HTMLa, CSS, XHTMLa, XML, Javascriptu jestem BOSS i nikt mi nie podskoczy smile.gif

jak jestes z xmla dobry to przeksztalc mi za pomoca xslta rssa winksmiley.jpg
NuLL
Mnie się osobiście wydaje,że każdy kto zaczyna php itp powinien być BOSS-em z HTML-a,CSS itp - nie ma w tym nic dziwnego.
Fipaj
Powiedziałem że z XMLa, a nie XSLT
tego już nie umiem, bo:
a) kurs na www.w3.org jest strasznie trudny (po angielsku) i nic nie rozumiem
cool.gif nie ma o tym żadnej prawie książki po polsku
a więc wszystko tylko nie XSLT

ale coś takiego znajdziesz na stronie http://php5.pl/php/odczyt_plikow_rss
normalnie skopiowałbym to i odpowiedział twierdząco (że umiem xslt), ale od nowego roku nie kłamię smile.gif

Zgadzam się z tobą, null. I z twoim avatarem też smile.gif Firefox górąexclamation.gif

Ale wróćmy do FFCode
bela
a czy xslt nie jest technologia powiązaną ?
po za tym xml jest prosty jak trzonek od lopaty winksmiley.jpg
hwao
Zamykam temat.
Posty bezwartosciowe wysypaly sie jak grzyby
seaquest
Moim zdaniem najmądrzejszy post to ten ostatni - hwao.
Z dyskusji nie wynikło nic, a poza tym - brak mi słów. sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.