Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Jeśli kliknę w przycisk to ...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Neutral
Nie wiem, czy można to zrobić w samym PHP ew. z bazą danych. Chcę, aby po kliknięciu w przycisk np. <button> kolor tekstu zmieniał się np. na czerwony.

Jakiś tam tekst.

<button>Jak w to klikniesz to tekst wyżej zamieni się na czerwono</button>

Po kliknięciu w button, tekst wyżej ma mieć dopisanego <span style="color:red">Jakiś tam tekst.</span>

Czy mogę to zrobić w PHP, czy musi to być JS?

Jak skonstruować instrukcję warunkową jeśli kliknę w button to ...
kapslokk
Możesz zrobić to w PHP, ale musisz wysłać formularz (klikajac przycisk) i pozniej w php go odczytac, odpowiednio wygenerowac strone i wyswietlic. Znacznie latwiej bedzie to zrobic w JS (bez przeładowania strony)
Neutral
A nie mogę tego zrobić po prostu zwykłym button'em bez używania formularza? Czy musi być formularz?
kapslokk
PHP wykonuje sie po stronie serwera, wiec musisz wyslac formularz (nowy request) zeby php cokolwiek zrobil.

@trueblue
Ale chciał po kliknięciu w <button>, dlatego sugeruje formularz smile.gif
trueblue
Możesz to zrobić linkiem z parametrem, a ten parametr odebrać w PHP.
Neutral
Nie wiem, co to jest link z parametrem. Uczę się PHP+MYSQL. JS odpada.

1. <form action="#" method="post">
  2. <input type="submit" name="tag" value="Znacznik b"/>
  3. </form>

Chcę, aby po kliknięciu w input do tekstu został dopisany znacznik <b> z obydwu stron. Example:

<b>Jakiś tam text</b>

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In eget erat efficitur risus condimentum consectetur eget quis sapien. Sed sed bibendum odio. Quisque ac purus odio. Suspendisse at ante et lectus vehicula mattis nec non turpis. Aenean vel nunc mauris. Nulla in orci non diam auctor ultricies. Ut laoreet varius enim in ultricies. Fusce a eros magna. Cras eget laoreet lorem. Nunc maximus a nunc ac pellentesque. Phasellus iaculis lobortis semper. Suspendisse placerat fringilla venenatis. Morbi ornare mollis sollicitudin. Proin quis pellentesque dui.

Jak teraz kliknę w input to ma się dopisać przed Lorem <b> i na końcu tego tekstu po dui </b>. Jak to zrobić?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.