Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Wartość z bazy danych razy 3,6
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
brzanek
Witam mam pytanie jak pobraną wartość z bazy danych pomnożyć o 3,6
Czyli np: pobieram z bazy wartość 2 x 3,6 = 7,2
viking
Zrób to na bazie od razu.
Select 1*2
albo select kolumna * 2
brzanek
Cytat(viking @ 23.08.2016, 17:04:01 ) *
Zrób to na bazie od razu.
Select 1*2
albo select kolumna * 2

To znaczy gdzie?
W bazie danych w phpMyAdmin?
viking
Tam gdzie wykonujesz zapytanie raczej. Czyli albo skrypt PHP, albo jakieś narzędzie.
Rysh
  1. SELECT *, price*3 FROM tabela

Używasz gdzie chcesz, czy w PHP czy w MySQL, czy nawet w phpMyAdmin.
brzanek
No tak wszystko się zgadza ale zapytanie jakie wykonuję do zapisu danych w bazie mysql wygląda tak
  1. $add = mysql_query('INSERT INTO choszczno_prognoza(`time`,`symbol`,`symbolname`,`temperature`,`precipitation`,`precipitationmi
    n`,`precipitationmax`,`windDirection`,`windSpeed`,`windSpeedname`,`pressure`)
  2. VALUES(\''.$time['from'].'\', \''.$time->symbol['var'].'\', \''.$time->symbol['name'].'\', \''.$time->temperature['value'].'\', \''.$time->precipitation['value'].'\', \''.$time->precipitation['minvalue'].'\', \''.$time->precipitation['maxvalue'].'\', \''.$time->windDirection['code'].'\', \''.$time->windSpeed['mps'].'\', \''.$time->windSpeed['name'].'\', \''.$time->pressure['value'].'\')');
  3.  

Tylko rekordy z tego parametru windSpeed chcę pomnożyć o te 3,6 a nie wszystkie. Więc nie wiem jak mogę takie zapytanie zapisać.
Zaznaczę jeszcze tylko to, że dane aktualizują się co 3 godziny.
viking
No to daj $time->windSpeed['mps'] * 3.6, w czym problem? To podstawowe działania na PHP są. Po co ci te wszystkie \'?
brzanek
Super viking wielkie dzięki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.