Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]Przekazanie wraz z \n
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Warmix
Mam taką funkcję:
Cytat
function setInfoo(text4)
{
var str4 = document.getElementById("p2").value;
str4 = str4.replace(/\[done\]/, "[done]"+text4);
document.getElementById("p2").value = str4;
}

Gdy przekazuję w text4 taką wartość, niestety do elementu o id p2 nie zostaje przekazana ta wartość:
Cytat
Info<br />
- dane 1 < br />
- dane 2

Natomiast jeśli w text4 przekażę taką wartość, to zostaje ona poprawnie przekazana:
Cytat
Info<br />- dane 1 < br />- dane 2

Zatem doszedłem do wniosku, że problemem jest to, że w text4 przekazywane są \n czyli znaczniku enteru.
Bardzo proszę o jakieś wskazówki z czego skorzystać, abym mógł to przekazać wraz z \n.
trueblue
Info\n- dane 1\n- dane 2
Warmix
Cytat(trueblue @ 4.09.2016, 22:31:47 ) *
Info\n- dane 1\n- dane 2

Tyle, że to właśnie nie jest rozwiązanie sad.gif Text4 pobieram z bazy danych z pola longtext, w którym \n jest normą. Sam ten text4 już po stronie PHP mógłbym obrobić, żeby przekazać bez znaków nowej linii, ale właśnie chciałbym, też trochę w celu nauki, zobaczyć, czy dam radę zrobić tą obróbkę po stronie Javascript, i to nie nadpisując \n, tylko abym wraz z tym mógł przekazać tą zmienną.
trueblue
Jeśli w kodzie JS masz coś takiego:

1. var zmienna="a
  2. b
  3. c";

to masz błąd.
Powinno być tak:
  1. var zmienna="a\
  2. b\
  3. c";

Mówimy o samej deklaracji stringa wielolinijkowego.

Natomiast jeśli z php przekazujesz do js, to powinieneś zmienić \n na \\n. Wtedy uzyskasz to, o czym pisałem wyżej. Samo istnienie złamania linii (nieescapowanego) nic nie pomoże.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.