blackstone
18.10.2016, 22:01:26
Chciałbym zapytać czy - w kontekście programowania webowego - opłaca się uczyć pythona , jeżeli ktoś specjalizuje się w php i zna sie dość przyzwoicie w js( i jego technologiach jak jquery,ajax itd ) , czy jest jakiś wyraźny praktyczny sens ? Czy w kontekście tworzenia witryn/portali python ma jakąś wyraźnie większą przewagę co do możliwości lub łatwości że uczenie się go jest opłacalne ? ( pomijając jego wszechstronność , bo w grę wchodzi tylko web-ówka) Jakie macie opinie ?
pyro
18.10.2016, 22:26:02
Nie
Dejmien_85
19.10.2016, 09:15:29
To bardziej kwestia religii.
Python, PHP, Ruby - te języki są w jednym "segmencie". Te języki są jak Java i C#. Możesz znać dwa, albo możesz znać jeden trochę lepiej.
Pytanie brzmi tak naprawdę - co chcesz robić w życiu? I to pytanie każdy z nas zadaje sobie codziennie. Za każdym razem gdy myślimy o językach i programowaniu, to często nachodzi nas pytanie - czy dobrze wybrałem? Czy powinienem dalej pracować w języku X? A może przejść na coś innego?
Moim skromnym zdaniem warto poznawać nowe rejony, warto się uczyć - oczywiście najpierw jednak należy dobrze ogarnąć jeden język.
Co do nauki Pythona - możesz, choć skoro znasz już PHP i JS, to lepiej byłoby, gdybyś wziął się za Javę lub C# - one nauczyłyby Cię jak pracuje się z silnie typowanymi językami.
universalStudio
6.11.2016, 17:00:06
No ja pythona bym polecil wlasnie dla osoby ktora nie chce priorytetowo zjamowac sie webdeveloperka... tylko przy okazji w celach poznawczych. Python ma ladna skladnie i wymusza porzadek w kodzie i tu dla mnie jego zalety w webie nad php sie kocza. Z tego co widze wiekszosc ofert tyczy sie pracy z uzyciem Php (chociaz duzi giganci jak google/youtube, nasa czy poniekad facebook uzywaja w swych aplikacjach wlasnie pythona... jednak wiekszosc ludzi uzywa php, nawet taniej o hostingi itd). Ja osobiscie polecilbym osobie takiej nauke nie c# czy javy a kolejnego jezyka lub frameworka typowo webowego (bo wg mnie nie ma sensu sie az tak przebranzawiac) ,czyli np. Angular lub zaglebic sie w node.js bo to jest ewidentna przyszlosc a kasa z tego obecnie na podobnym poziomie co wsrod programistow c# czy javy (albo i czasem lepsza).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.