Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: awaryjna baza danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
ennics
chciałem zrobić awaryjną bazę danych w razie padnięcia systemu
  1. <?php
  2.  
  3. // Laczenie z dB
  4. $connection = mysql_pconnect(&#092;"$dbhost\",\"$dbusername\",\"$dbpassword\") or dbUPS ();
  5. $db = mysql_select_db(&#092;"$dbname\", $connection) or die(\"Nie znalazłem bazy danych.\");
  6.  
  7. // Awaryjna dB
  8.  
  9. function dbUPS ($dbhost2,$dbusername2,$dbpassword2,$dbname2) {
  10.   $connection = mysql_pconnect(&#092;"$dbhost2\",\"$dbusername2\",\"$dbpassword2\") or die (\"Nie mogę połączyć się z awaryjną bazą danych.\");
  11.   $db = mysql_select_db(&#092;"$dbname2\", $connection) or die(\"Nie znalazłem bazy danych.\");
  12. }
  13.  
  14. ?>

ale wyrzuca mi coś takiego:
Kod
Warning: Can't connect to MySQL server on '126.17.185.198' (10060) in c:\apache\htdocs\julus2.0\db.php on line 8
lol
Fatal error: Maximum execution time of 30 seconds exceeded in c:\apache\htdocs\julus2.0\db.php on line 15

czy da się to zrobić w ten sposób i gdzie tkwi błąd ?
crash
No nie udało się połączyć tongue.gif... I albo zwiększ dopuszczalny czas wykonywania skryptu, albo zmniejsz czas oczekiwania na połączenie MySQL.
ennics
hehe to zauważyłem tongue.gif

cholera nic nie można znaleźć na tym gogle
daj mi jakiś cynk biggrin.gif
crash
Spróbuj czegoś takiego:
  1. <?php
  2. $conn = @mysql_pconnect($dbhost, $dbusername , $dbpassword);
  3. if(!is_resource($conn))
  4. {
  5. $conn = @mysql_pconnect($dbhost2, $dbusername2, $dbpassword2);
  6. if(!is_resource($conn))
  7. {
  8. die('Nie mogę połączyć się z awaryjną bazą danych.');
  9. }
  10. else
  11. {
  12. $db = @mysql_select_db($dbname2, $conn) or die('Nie znalazłem bazy danych.');
  13. }
  14. }
  15. else
  16. {
  17. $db = @mysql_select_db($dbname, $conn) or die('Nie znalazłem bazy danych.');
  18. }
  19. ?>
ennics
liczyłem max na link do manuala biggrin.gif

dzięki, działa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.